AKTUELNO

To će biti osmi sastanak Putina i Erdogana od početka godine.

Ruski predsednik Vladimir Putin u ponedeljak će posetiti Ankaru, gde će sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarati o Jerusalimu i Siriji, saopštio je Erdoganov ured.

Putinova poseta Turskoj dolazi u trenutku kada je ruska vojska nedavno saopštila da je sirijska teritorija "potpuno oslobođena" od Islamske države, ali i u kontekstu velikih tenzija zbog američkog priznavanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Kremlj je potvrdio posetu navodeći da će Putin i Erdogan razgovarati o bilateralnoj saradnji i napretku u zajedničkim projektima u oblasti energetike.

Ruski gigant Gasprom pokrenuo je ove godine izgradnju gasovoda preko Crnog mora, u cilju većih isporuka gasa Turskoj koja će biti i tranzitna zemlja prema jugu Evropske unije (EU) umesto Ukrajine.

Kremlj je dodao da će predsednici dve zemlje razgovarati o "međunarodnim pitanjima kao što su situacija na Bliskom istoku i rešavanje sirijske krize".

Odnosi Turske i Rusije znatno su se poboljšali od leta 2016. godine. Dve zemlje sarađuju u borbi protiv džihadista u Siriji, iako podržavaju suprotstavljene strane. Ankara podržava sirijske pobunjenike, a Moskva predsednika Sirije Bašara el Asada.

#Redžep Tajip Erdogan

#Rusija

#Sastanak

#Turska

#Vladimir Putin

'