AKTUELNO

U dve povezane eksplozije koja su se dogodile danas u džamiji u gradu Bengazi na istoku Libije ubijen je jedan vernik, a 37 je ranjeno, prenosi Rojters navode lokalnih medicinskih službi.

Iz vojnih izvora agencija saznaje da su bombe daljinski aktivirane tokom molitve u maloj džamiji u oblasti Madžuri uz pomoć mobilnog telefona. Podseća se da je pre dve nedelje u dva povezana bombaška napada u istom gradu ubijeno 35 ljudi.

Navodi se da drugi najveći grad u Libiji kontroliše Libijska nacionalna armija (LNA) na čijem je čelu Kalifa Haftar, sa sedištem u istočnom delu zemlje, kao i da se LNA do kraja prošle godine u tom sredozemnom gradu borila protiv islamista povezanih s Islamskom državnom i Al Kaidom, kao i drugim protivnicima.

Rojters navodi da je Haftar mogući kandidat na libijskim nacionalnim izborima koji bi mogli da budu održani krajem ove godine i da je izgradio reputaciju stabilizovanjem Bengazija i okoline, i obećanjima da će zaustaviti anarhiju koja je usledila nakon što je uz pomoć NATO pre sedam godina srušena vlast Moamera el Gadafija.

#Džamija

#žrtve

'