AKTUELNO

Broj albanskih tražilaca azila u Francuskoj pao je za skoro 34 odsto u januaru 2018. u odnosu na januar 2017. godine, izjavio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolon.

Na sastanku sa zamenicom ministra unutrašnjih poslova Albanije Rominom Kuko, Kolon je naglasio da od septembra 2017. broj tražilaca azila iz Albanije nastavlja da opada.

Francuski ministar unutrašnjih poslova razgovarao je danas i sa četiri albanska oficira za vezu koji saradjuju sa francuskim vlastima u cilju "lakšeg raskrinkavanja mreža krijumčara i u okviru borbe protiv organizovanog kriminala albanskog porekla".

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, u Francuskoj je od septembra 2017. do januara 2018. godine u proseku bilo 470 prvih zahteva za azil mesečno, dok je u periodu od marta do avgusta 2017. mesečno u proseku bilo 730 takvih zehteva.

U julu 2017. godine implementiran je zajednički plan u cilju borbe protiv ilegalne albanske imigracije.

Na sastanku sa Rominom Kuko danas u Parizu, Kolon je naglasio "potrebu" da se proširi "obim saradnje u borbi protiv kriminalnih grupa i organizovanog kriminala i prestupa počinjenih u Francuskoj od strane albanskih kriminalaca" .

Kolon je naveo da je u Francuskoj 2017. uhapšeno 4.761 albanskih državljana, u odnosu na 2.551 tokom 2011. godine.

U okviru borbe protiv trgovine drogom, broj Albanaca uhapšenih u Francuskoj skočio je u poslednjih deset godina za 673 odsto, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova.

Govoreći o oblasti suzbijanja prostitucije, Kolon je rekao da je policija u 2017. godini raskrinkala 25 albanskih mreža, a u 2015. godini jednu.

#Albanija

#Azil

#Francuska

'