separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

PINK.RS U MARSELJU: Obeležena 85. godišnjica atentata na Kralja Aleksandra Prvog! (FOTO)


Prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina, boravili su u Marselju povodom osamdeset pete godišnjice od atentata na kralja Aleksandra I i Luja Bartua, ministra spoljnih poslova Francuske.


Obeležavanju godišnjice smrti kralja Aleksandra I prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđеvić i delegacija Udruženja „Kraljevina Srbija“ sa 50 članova koju je predvodio predsednik Saša Šušić.

Prestolonaslednik Aleksandar, ministar Đorđević i gospodin Šušić položili su cveće kod spomen ploče na samom mestu ubistva Kralja Aleksandra i ministra Bartua.

Događaju je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Parizu Nataša Marić, kao i državna sekretarka ministarstva vojske Francuske Ženevjev Darajsek.

Potom su delegacije Srbije i Francuske uz intoniranje himne dve zemlje položile venac na zajednički spomenik srpsko-francuskog prijateljstva.

Autor: Pink.rs.

U zgradi Prefakture, gde je prema istorijskim podacima preminuo kralj Aleksandar Prvi nakon atentata priređen je svečani prijem na kome su se prisutnima obratili prestolonaslednik Aleksandar i ministar Đorđević.

- Prestolonaslednika Aleksandra je u Marseju dočekao veliki broj Srba koji živi u Francuskoj ali i veliki broj Francuskih državljana koji i dalje neguju prijateljstvo između naših dveju zemalja i čuvaju sećanje na ubijenog Kralja Aleksandra I - rekao je između ostalog prestolonaslednik Aleksandar na francuskom jeziku.

Ministar Đorđević se na srpskom jeziku zahvalio domaćinima i istakao da je ubistvom kralja Aleksandra i ministra Bartua pucano u Srbiju i Francusku, ali da su dve zemlje bile i ostale u prijateljskim odnosima.

Autor: Pink.rs.

Ovo je prvi put da je organizovana grupa iz Srbije došla na godišnjicu atentata na kralja Aleksandra u Marselju.

Ambasador Srbije u Francuskoj Dušan Bataković je ovom prilikom istakao da je ubistvom kralja Aleksandra i Luja Bartua, kao prvih žrtava fašizma, ubijen mir u Evropi, i istakao značaj redovnog obeležavanja ove godišnjice, kao i negovanja posebnih veza dveju država, kako u istorijskom kontekstu, tako i u saveremenim okolnostima.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti