AKTUELNO

Da li je hapšenje Srba na KiM pokušaj da se zaustavi započeti dijalog Beograda i Priptine, da li bi ove nedelje mogao biti predstavljen plan za Kosovo, da li je predstavljanje tog plana u direktnoj vezi sa dolaskom Jana Hekera u Srbiju i kakav bi epilog mogla da ima ofanziva predsednika Srbije?

Kako je najavljeno predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači razgovaraće u petak u Briselu o primeni postignutih sporazuma koji dosad nisu implementirani i istovremeno, prema pisanju pojedinih medija, sutra bi najverovatnije visoki savetnik nemačke kancelarke Jan Heker mogao da predstavi Srbiji plan za kosovsko pitanje. Vučić će se danas u Njujorku sastati sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković prvo je, kako kaže, morao da prokomentariše hapšenje Milorada Zajića na Kosovu, čime je još jednom pokazano da je prištinsko pravosuđe produžena ruka za političko, pravno i fizičko nasilje nad srpskim narodom na KiM.

- Ovo je nastavak šovinističke albanske politike koja ima za cilj da zastrašuje Srbe, pogotovo one koji se vraćaju na KiM, a nažalost, vraćaju se u malom broju jer je bezbednost na niskom nivou - kaže Petković, dodajući da je Zajić uhapšen na podmukao način.

Foto: TV Pink

On je pozvan u policijsku stanicu kako bi navodno preuzeo uputstvo jer se sedam dana pre toga dogodila pljačka u njegovoj kući.

- Onda su mu rekli: "sada kada si došao, uhapsićemo te, i ići ćeš u Prištinu da odgovaraš za ratne zločine". To je mehanizam kako stvari funkcionišu na KiM - kaže Petković.

Postoje, kako kaže, tajne optužnice na koje se stavljaju Srbi u dogovoru sa albanskim i drugim kriminalnim strukturama na KiM, iako ti Srbi nemaju veze sa ratnim zločinima.

Foto: TV Pink

Kada je potrebno da se politički reaguje u delikatnim trenucima, oni onda kreću sa hapšenjem. Tako je bilo i prošli put kada su hapsili Bogdana Mitrovića. Nije im bilo bitno što je nevin i što će biti pušten, već je u tom trenutku važno zaustaviti politički proces koji će zaustaviti dijalog - kaže Petković za "Novo jutro".

Protivnici dijaloga su, ističe, oni koji žele etničko čišćenje Srba sa KiM.

- Kad hapsite nevine Srbe, šaljete poruku da vam ne odgovara dijalog - kaže zamenik direktora Kancelarije za KiM.

On podseća da je Srbija ispunila sve što je obećala, ali Priština koči ZSO.

Direktor Televzije RAS Ratko Dmitrović kaže da je situacija "krajnje frustrirajuća".

- Briselski sporazum postoji samo u meri u kojoj ga je sprska strana ispoštovala - kaže Dmitrović.

Foto: TV Pink

On ističe da sa "rešavanjem kosovskog problema" korist izvlači samo albanska strana.

- Šta možemo mi u procesu u kojem su velike sile koje su priznale nezavisnost Kosova? Ovde srpska strana ne može da izvuče ništa, albanska dobija sve - ističe Dmitrović, dodajući da Srbiji ostaje da traži ispunjenje Briselskog sporazuma do kraja.

Advokat Dragan Palibrk, kaže da nema ničeg novog u nasilju nad Srbima.

- Scenario je isti u zadnjih 17 godina - kaže Palibrk za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Kako kaže, dok god u sudovima postoji odnos da je broj osuđenih Srba znatno veći od svih ostalih, dotad nema govora o rešavanju problema.

Prošle nedelje sam bio pozvan na skup na kojem su učestvovali visoki predstavnici informativnih, bezbednosnih, vojnih agencija, predstavnici OEBS-a, na kojem je izlagana strategija suda za ratne zločine. Data nam je mogućnost da damo sugestije kako bi neke stvari bile bolje za Srbe, pa sam ja predložio da se licima za koje postoje čvrsti dokazi, sudi u odsustvu, što će dovesti do brojnih presuda za zločine nad Srbima - kaže advokat.

#Kosovo

#Novo jutro

#Petar Petković

'