AKTUELNO

Eventualnim prijemom bila bi prekršena ne samo Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, već i pravila Interpola, rekla je državna sekretarka u MUP-u.

Samo razmatranje i razmišljanje o zahtevu tzv. države Kosovo za prijem u Interpol nedvosmislemo ukazuje na politizaciju ove profesionalne policijske organizacije, izjavila je državna sekretarka u MUP-u Biljana Popović Ivković.

Popović Ivkovićeva je dodala da bi eventualnim prijemom bila prekršena ne samo Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, već i pravila Interpola, s obzirom da je prošle godine na Generalnoj skupštini svetske policijske organizacije doneta nedvosmislena odluka da samo države članice UN i posmatrači u UN mogu biti njene članice, a samoproglašena tzv. država Kosovo taj uslov, između brojnih drugih, nikako ne ispunjava.

Biljana Popović Ivković navodi i da Srbija kao aktivna članica Interpola vodi ozbiljnu diplomatski borbu i čini sve da spreči ulazak tzv. države Kosovo u Interpol.

Ako do toga ipak dođe, postoji bojazan od kriminalizacije ove organizacije, s obzirom na činjenicu o postojanju bliskih veza najviših kosovskih zvaničnika s licima iz kriminogenih sredina, a svakako ne treba zaboraviti da su oni ujedno bivši visoki rukovodioci terorističke organizacije koja ja odgovorna za smrt mnogih Srba na KiM, istakla je državna sekretarka MUP-a Srbije.

#Interpol

#Kosovo

#MUP Republike Srbije

'