AKTUELNO

Francuska agencija za zaštitu ličnih podataka osudila je američku internet kompaniju Gugl na rekordnu kaznu u iznosu od 50 miliona evra zbog propusta u zaštiti ličnih podataka njenih korisnika, saopštila je ta agencija.

Državna komisija za zaštitu podataka saopštila je da je tužila američkog internet giganta zbog "nedostatka transparentnosti, neadekvatnih informacija i valjane saglasnosti u vezi s personalizacijom oglasa za korisnike", prenosi AP.

Kako se navodi, to je prvo regulatorno telo koje je sankcionisalo veliku međunarodnu internet platformu na osnovu novog evropskog propisa o zaštiti ličnih podataka koji je stupio na snagu 25. maja prošle godine.

Taj novi propis omogućava određivanje kazne u vrednosti od četiri odsto godišnjeg saobraćaja na svetskom nivou za nepoštovanje obaveze zaštite ličnih podataka evropskih građana.

Foto: Pixabay.com

Kako je saopštila Komisija, korisnici Gugla "nisu bili dovoljno informisani" o tome na kakva pravila pristaju, prilikom prikupljana podataka kompanije za targetovano reklamiranje.

Navodi se da korisnici nekada moraju da preduzmu pet ili šest koraka kako bi otkrili kako ili za šta se njihovi podaci koriste, kao i da je Guglovo objašnjenje korišćenja podataka korisnika opisano na "previše opšt i nejasan način".

Odluka o kazni doneta je nakon dve odvojene tužbe koje su protiv Gugla pokrenula udruženja za zaštitu korisnika interneta - "Kvadratura mreže" (Francuska) i "Ne tiče te se", čiji je osnivač austrijski aktivista za zaštitu podataka Maks Šrems.

#Google

#Tužba

'