AKTUELNO

Najbolje bi bilo da u kupovinu krenete u društvu mehaničara ili nekog drugog stručnjaka za vozila.

Kupovina polovnog automobila predstavlja veliki stres za svakog vozača, posebno za one koji nisu stručnjaci za četvorotočkaše. Kako izabrati baš ono što vam treba i uklopiti taj izbor u finansijske mogućnosti, ali, pre svega, kako ne biti prevaren od strane prodavca?

Najbolje bi bilo da u kupovinu krenete u društvu mehaničara ili nekog drugog stručnjaka za automobile, ali ako nemate pouzdanu osobu koja bi vam pomogla, značiće vam i spisak od 17 najčešćih zamki u koje možete da upadnete, kao i saveti kako da ih izbegnete.

Lažna kilometraža

Ovo je najčešći problem. Ne postoji metoda koja sa 100 odsto sigurnosti utvrđuje koliko je automobil zaista prešao. Zato pazite na male znake, kao što su pohaban volan, pohabana ručica menjača, pohaban sigurnosni pojas... Ako je dim iz auspuha taman ili čak plav, to znači da je automobil ima veliku kilometražu i nije realno da je prešao samo 50.000 km.

Automobil je ukraden

Na osnovu broja šasije, od policije možete dobiti informaciju da li je automobil prijavljen kod nas ili u inostranstvu kao ukraden.

Foto: Pixabay.com

Lažni broj šasije

Broj mora biti jasan, čitljiv, da se poklapa sa brojem iz saobraćajne dozvole. Svi karakteri moraju biti iste veličine i stajati na odgovarajućem mestu.

Lažni prodavac

Bez ustručavanja od prodavca tražite da vam pokaže ličnu kartu, vozačku dozvolu i davam da broj telefona, kako biste bili sigurni s kim imate posla. Izbegavajte prodavce koji nisu vlasnici vozila. U najvećem broju slučajeva to su preprodavci koji imaju ovlašćenje, ali tu može doći do problema kada dođe vreme za prenos vlasništva. Preprodavca ćete lako prepoznati po tome što će, kada mu kažete da zovete u vezi automobila, on pitati "u vezi kog automobila"?

Promenjen broj motora

Broj mora biti vidljiv i mora da se poklapa sa brojem iz saobraćajne dozvole.

Automobil je havarisan

Ako je stari automobil sveže ofarban pred prodaju, to može da znači da je doživeo veći sudar, a možda se krije i rđa. Imajte na umu da je možda bolje kupiti automobil koji ima na sebi nekoliko vidljivih ogrebotina nego sveže ofarbano vozilo koje ko zna šta krije.

Foto: TvPink Printscreen

Automobil je pod hipotekom

U Agenciji za privredne registre možete proveriti da li je na automobil koji želite da kupite stavljena hipoteka. Na sajtu APR kliknite na odeljak "založno pravo", potom idite na "pretraživanje podataka", pa na "pretraživanje prema predmetu založnog prava". Kada na padajućem meniju izaberete kao vrstu predmeta "pokretnu stvar koja ima registracioni broj", treba da ukucate ili registarsku oznaku ili broj šasije, odnosno broj motora, kako biste proverili da li je automobil predmet zaloge.

Vozilo starije od registracije

Datum registracije može biti "mlađi" od samog automobila, čija se godina proizvodnje može naći na takozvanom COC sertifikatu.

Zamolite mehaničara da provoza automobil

Zamolite mehaničara da provoza automobil ili sami to učinite. Na taj način možete da proverite da li su menjač i ABS u redu. Ako prebacivanjem iz više u nižu brzinu izlazi tamni dim iz auspuha, to znači da motor "guta" previše ulja. Pregled i vožnju treba obaviti po sunčanom danu, jer po kiši i sumraku ne vidite stvarno stanje. Dok vozite automobil ne slušajte radio, koncentrišite se samo na rad motora i zvukove koje proizvodi automobil.

Odbijte buduće troškove od cene

Korišćeni automobil odvezite u ovlašćeni servis i pitajte da li treba nešto menjati i popravljati. Taj budući trošak odbijte od cene. Ako vlasnik odbije da smanji iznos, zahvalite mu se i tražite novi automobil.

Foto: Pixabay.com

Tražite servisnu knjižicu

Uredno ispunjena servisna knjižica znak je da je vlasnik vozila pazio i mazio svoj automobil.

Ne dajte kaparu

Nikako nemojte plaćati unapred, već tek nakon što automobil vidite, pregledate i testirate.

Nema vazdušnog jastuka

Obavezno dajte kontakt i obratite pažnju na lampicu vazdušnog jastuka koja bi trebalo da se ugasi za nekoliko sekundi. Ukoliko nastavi da svetli, to znači da je vazdušni jastuk neispravan ili da ga uopšte nema. Ako se lampica ni ne upali, onda sigurno nešto nije u redu, jer prodavci često izvade lampicu u pokušaju da nedostatak jastuka prođe neopaženo.

Foto: Pixabay.com

Menjana stakla

Proverite da li su stakla iz iste godine i od istog proizvođača. Ako su menjana, a vlasnik automobila vam to nije rekao, to je znak da s automobilom nešto nije u redu.

Plin nije atestiran

Ne verujte da je "atest tu negde", da ćete ga "dobiti sutra" i slično. Bez atesta na uvid ne kupujte automobil, jer ćete biti izloženi direktnom trošku prilikom registracije.

Vrele felne

Ako su felne nakon vožnje zagrejane, to znači da automobil ima problema s kočionim sistemom.

Rđa ispod patosnica

Podignite sve patosnice i pogledajte da li ima rđe.

#Automobil

#Prevara

'