AKTUELNO

Više od milijardu Android telefona i tablet računara u svetu ugroženo je od potencijalnog napada hakera, javljaju svetski mediji.

Istraga je otkrla da su dva od pet Androd telefona ne primaju Google-ova bezbednosna ažuriranja, zbog čega su izloženi riziku od "krađe podataka, zahteva za otkupom ili drugim vrstama malver napada".

Ova situacija bi pogođenim korisnicima mogla iz džepa da izvuče nekoliko hiljada evra.

Google redovno bezbednosnim zakrpama ažurira svoj operativni sistem Android, kako bi sprečio hakere da "upadaju" u sistem. Stariji modeli pametnih telefona, međutim, sada su prestali da dobijaju apdejte, čime su potencijalo postali ugroženi.

Foto: Pixabay.com

Bez adekvatnog bezbednosnog ažuriranja, hakeri su u stanju da zloupotrebe bezbednosne rupe u opertivnom sistemu i time zloupotrebe podatke korsinika, piše The Sun.

Istraživači britanske potrošačke asocijacije "Which?" nasumično su odabrali nekoliko telefona iz grupe ugroženih i, posle testiranja u laboratoriji, ustanovili da oni mogu veoma lako biti hakovani. Među njima su bili modeli proizvođača Google, LG, Motorola, Samsung i Sony, od kojih su mnogi još uvek dostupni u onlajn prodaji.

Prema tvrdnjama britanskog udruženja, svaki Android pametni telefon iz 2012. godine i stariji potencijalno je ugrožen.

Foto: Pixabay.com

Među milijadama Android uređaja koji se trenutno koriste u svetu, tek nešto više od 10 odsto njih koristi Android 9.0 Pie operativni sistem, a još manji broj Android 10.

Problem ugroženosti Android uređaja, u odnosu na Apple iOS uređaje, leži i u tome što Google-ov softver koristi mnogo veći broj proizvođača, koji za svoje uređaje različitih karakteristika i cena koriste i različite verzije Android operativnih sistema. S druge strane, svi Apple uređaji i njihov softver potiču "iz kuće", pa je i bezbednosnu kontrolu nad njima mnogo lakše sprovoditi.

#Bezbednost

#Mobilni telefon

'