AKTUELNO

Ruski naučnici su razvili novi koncept univerzalnog bežičnog punjenja većeg broja uređaja. Reč je o konceptu pametnog stola, koji će u budućnosti moći da se koristi za punjenje električnih automobila.

- U početku je to bila ideja koncepta pametnog stola. Stavila sam na sto nekoliko mobilnih uređaja istovremeno i punila ih. Razmišljali smo da sve bude na jednoj frekvenciji, ali smo zatim shvatili da postoje različiti standardi pa smo počeli da proučavamo upotrebu metamaterijala za formiranje više frekvencija. I pronašli smo rešenje - kaže za Sputnjik viši istraživač Fizičko-tehničkog fakulteta na ITMO Polina Kapitanova.

Veliki tehnološki giganti takođe rade na bežičnim sistemima koji mogu istovremeno da pune više uređaja. Ali, za razliku od njih, naučnici ITMO su primenili novo rešenje: upotreba metamaterijala u sastavu predajnika sistema.

- Glavna novina je što smo predložili da se koristi metamaterijalni rezonator, a ne samo jednostavna spiralna zavojnica, koju koriste mnogi standardni sistemi kao predajnik - ističe Kapitanova, jedan od autora rada nedavno objavljenog u časopisu Applied Physics Letters.

Novi koncept ima brojne prednosti, recimo, metamaterijalni rezonator pruža nekoliko frekvencija odjednom sa raspodelom magnetnog polja, na kojima se može prenositi energija. To omogućava da se puni nekoliko uređaja odjednom, kao što je mobilni telefon, tablet, pametni sat, slušalice. Ti uređaji mogu biti različitih proizvođača.

Predloženi koncept može da se koristi u medicine, ali i za punjenje električnih vozila.

- Jedinstvenost naše tehnologije je u tome što možemo puniti više uređaja na različitim frekvencijama. Cilj našeg rada je da pređemo na univerzalni punjač koji se može prilagoditi različitim frekvencijama koje ispunjavaju različite standard - objašnjava za Sputnjik drugi autor rada, mlađi istraživač Fizičko-tehničkog fakulteta na ITMO Mindžao Song.

Foto: Pixabay.com

On ističe da je dizajn prilično jednostavan i sastoji se od paralelnih metalnih provodnika koji su povezani kondenzatorom i koji su, između ostalog, jeftini.

Trenutno je razvoj u fazi koncepta, ali naredne godine naučnici planiraju da naprave prototip. Za sada govorimo o pametnom stolu dimenzija 100 X 80 centimetara, da bi se pokrila površina radnog stola ili standardnog stola u restoranu.

Naučnici takođe razmišljaju o punjaču u vidu tepiha koji je sličan prostirci za jogu, a rade i na tome da novi uređaj omogući prenošenje više energije i punjenje većeg broja gedžeta, a da pritom sve to bude bezbedno.

Prema rečima Poline Kapitanove, naučnici su takođe uspeli da pronađu "elegantno rešenje" za suzbijanje električnog polja, što će obezbediti visok nivo bezbednosti tokom upotrebe univerzalnog punjača.

#Punjač

#uređaji