AKTUELNO

Svedoci smo brojnih previranja u tehnološkom svetu. S obzirom na veliku konkurenciju na tržištu pametnih telefona, kompanije ponekad ne mogu da izdrže ovu "trku", pa su prinuđene da se ugase, ili makar da potpuno ukinu ovaj deo svog poslovanja.

To se dešava čak i sa onim brendovima koji su nam tako dobro poznati - a ovoga puta, "ključ u bravu" mogao bi da stavi LG, koji je pre desetak godina bio jedna od tri najveće svetske kompanije kada su pametni telefoni u pitanju.

Godinama kasnije i pored brojnih pokušaja da inoviraju, divizija pametnih telefona južnokorejske kompanije pravi gubitke. Prema nekim izvorima, poslednji pokušaj bio je da proda odeljenje mobilnih uređaja, a propao je početkom godine, pa se sada nagoveštava gašenje tog segmenta poslovanja.

Još od 2015. godine, LG je u konstantnim gubicima, a strmoglavi pad počeo je sa eksperimentalnim LG G5 modularnim telefonom.

Iako je isprva koncept gde je moguće menjati ili dodavati delove telefona, naišao na veliko interesovanje javnosti, prodaja je podbacila. Do danas, ta divizija nije uspela da se vrati na put stare slave.

LG je bio u pregovorima sa kompanijama poput Volkswagena i vijetnamske kompanije Vingroup JSC, međutim do dogovora nije došlo.

I pored toga kompanija nije odustala od hrabrih dizjanerskih rešenja, pa je prošle godine svetlost dana ugledao LG Wing, telefon sa rotirajućim ekranom, gde je za devedeset stepeni moguće okrenuti ekran, umesto da okrećete ceo telefon.

Na taj način, napravljen je novi pokušaj "nečega drugačijeg", na tržištu koje već godinama nudi jednolične četvrtaste kutije koje se spolja razlikuju eventualno po materijalu izrade ili broju kamera.

Kada su objavljeni rezultati da je u četvrtom tromesečju 2020. godine, LG imao gubitak od $4.4 milijarde, svima je bilo jasno da je pred njima velika promena.

Posle dva meseca restrukturiranja u kompaniji, analitičari ipak veruju da će LG verovatno potpuno zatvoriti to odeljenje, a zaposleni će biti premešteni u druge poslovne segmente, kao što je divizija za rešenja za komponente za vozila.

#LG