AKTUELNO

Poslovna društvena mreža Linkdin (LinkedIn), u vlasništvu Majkrosofta, najnovija je žrtva masovnog curenja podataka pri čemu su sajber kriminalci hakovali podatake sa oko 500 miliona korisničkih profila, izvestio je portal cibernews.com.

Kako prenosi Biznis insajder, N.N. lice je oglasilo onlajn prodaju dva miliona podataka na jednom hakerskom forumu navodeći da su oni prikupljeni sa 500 miliona profila na Linkdinu.

Podaci koji su procurili obuhvataju imejl adrese korisnika, brojeve telefona, informacije o radnom mestu, puna imena i prezimena, pol korisnika, i slično.

Majkrosoftova duštvena mreža je potvrdila da su neki hakeri na svojim forumima zaista objavili prodaju podataka njenih korisnika. Hakeri tvrde da se radi o pola milijarde naloga, ali za sada nema zvanične potvrde da li je ta cifra tačna.

Portparol Linkdina je izjavio da kompanija još uvek istražuje ovaj problem i da se čini da su sa njihove platforme uzeti podaci koji su svima vidljivi, koji su zatim kombinovani sa podacima pokradenim sa drugih veb sajtova i kompanijskih internet stranica i ponuđeni na prodaju na mreži.

Linkdin ima 740 miliona korisnika, prema podacima sa veb sajta kom panije, tako da bi krađa podataka njenih 500 miliona korisnika značila da je ugrožena privatnost oko dve trećine baze korisnika ta platforme, dodaje Biznis insajder.

#LikedIn