AKTUELNO

Prodaja automobila u Kini je u junu pala 12,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, saopštava udruženje proizvođača, upućujući na smanjenu proizvodnju zbog globalne nestašice poluprovodnika.

Automobilske kompanije širom sveta su bile prisiljene da smanje proizvodnju zbog nestašice čipova čiji proizvođači teško drže korak sa snažnom potražnjom u periodu oporavka privrede od posledica pandemije covida 19.

U Kini su u junu prodata 2,02 miliona vozila, pokazali su podaci Kineskog udruženja proizvođača automobila (CAAM), za 12,4 posto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.

U prvih šest ovogodišnjih meseci je prodato 12,89 miliona vozila, za četvrtinu više nego u istom prošlogodišnjem periodu kada su prodaju zakočile stroge mere zatvaranja zbog suzbijanja koronavirusa.

Globalna nestašica čipova je pogodila kinesku proizvodnju u junu, ali s obzirom na opšti oporavak privrede, CAAM je i dalje umereno optimističan kada je u pitanju domaće tržište automobila, navode iz udruženja.

Prodaja vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV), uključujući električna vozila, hibride i vozila s pogonom na vodonikove gorive ćelije, ponovo je snažno porasla, uz više nego udvostručeni broj prodatih vozila, njih ukupno 256.000.

Američki proizvođač električnih automobila Tesla je u junu na najvećem tržištu automobila na svetu prodao 33.155 električnih automobila, koje je i proizveo u azijskom divu.

Kineski proizvođači NEV-ova, poput Nioa, Xpenga i BYD-a, proširuju domaće proizvodne kapacitete, ohrabreni vladinom promocijom zelenijih vozila da bi se smanjilo zagađenje.

Očekuje se da će u sledećih pet godina prodaja automobila s pogonom na nove izvore energije u Kini rasti više od 40 posto godišnje, saopštio je CAAM prošlog meseca.

#Automobili

#Kina

#Prodaja