AKTUELNO

Svaka čast!

Iako niko nema želju da ga udari automobil, novi patent Daimler kompanije, će ako do toga i dođe, ublažiti udarac i smanjiće stopu smrtnosti pešaka. Kompanija je pronašla način da ugradi vazdušne jastuke na okvirima vetrobrana.

Naime, prlikom udarca, hauba se podiže i aktiviraju se vazdušni jastuci koji će ublažiti udarac i povećati šanse da pešak preživi.

Foto: Pixabay.com

Ovaj patent je nastavak ideje o haubi koja se podiže i štiti ljude od velikih povreda. Naime, postoje senzori koji prate šta se dešava ispred automobila, i ako oni uoče da će doći do udaranja pešaka, strana haube koja je blizu vetrobrana se podiže i vazdušni jastuci se aktiviraju. Ovi jastuci će biti smešteni u stubovima oko vetrobrana i biće potpuno prikriveni. Jedan kraj je zakačen za haubu, a drugi za vrh vetrobranskog stuba, pa će se oni tako prilagoditi podignutoj haubi. Na taj način, umesto udarca o vetrobransko staklo, ili metalnih delova karoserije, pešak će udariti u mnogo mekši deo, koji će smanjiti šanse za povređivanje.

Pročitajte još: MOŽDA STE MEĐU NJIMA: Odluka o MERENJU PROSEČNE BRZINE ipak ne važi za OVE VOZAČE!

Mercedes je podneo zahtev za patent u SAD tokom jula 2015. godine, ali je tek sad odobren. Moguće je da se ova oprema uskoro nađe u automobilima. Ranije ove godine, Porsche je patentirao unutrašnje vazdušne jastuke u stubovima oko vetrobrana koji bi štitili putnike u automobilu.

#Automobil

#Mercedes

#Pešak

'