AKTUELNO

Ako vam laptop služi za posao, dugi periodi čekanja da se nešto pokrene su veliki problem, pa na kraju utiču i na količinu stresa.

Iako u Srbiji kupovina uređaja funkcioniše po principu „dok radi – radi“, trebalo bi povesti računa o znakovima koji ukazuju na to da je kraj blizu.

To posebno važi za računare, naročito ako vam posao zavisi od njih.

Zbog toga bi trebalo da se povede računa o znacima koji upozoravaju da ističe rok trajanja, a neki su jasniji od drugih pa mogu da posluže kao signal da je vreme za novi uređaj.

Foto: Unsplash.com

Tokom prazničnog perioda mnoge rasprodaje su u toku, te je ovo možda najbolji trenutak za kupovinu novog laptopa.

Evo kratkog spiska s najjasnijim signalima da vam je računar na izmaku snage.

Najjasniji znak je preterano zagrevanje, jer se toplota i elektronski uređaji ne slažu dobro. Ukoliko imate osećaj da biste na svom laptopu mogli nešto da skuvate, situacija je jasna. Glasno hlađenje takođe ukazuje na to da se mašina muči, a buka najčešće znači da ventilatori rade više nego što bi trebalo. Najveći deo vremena bi trebalo da budu tihi, toliko da se jedva čuju. Ukoliko zvuče kao avion koji poleće – potreban vam je novi laptop.

Foto: Pixabay.com

Drugi simptom su iznenadna gašenja i zamrzavanja ekrana, jer su moderni uređaji napravljeni tako da mogu da se zaštite od preteranog zagrevanja. Tu je i „plavi ekran smrti“, pa je iz samog naziva jasno da se uređaju ne piše dobro.

Ukoliko više vremena provodite u čekanju da se nešto pokrene nego u radu – vreme je za novi računar. Uključite laptop, pa čekate nekoliko minuta. Otvorite internet pregledač, pa čekate još neko vreme. Dok kucate neku web adresu prođe još nekoliko minuta, o otvaranju fajlova i da ne govorimo. Sporost je znak da je hardver star, umoran i da mu je vreme za penziju. Ukoliko ne uspeva da uhvati korak sa modernim programima i operativnim sistemima (Windows 11) i to je znak da je vreme za kupovinu.

Ako vam laptop služi za posao, dugi periodi čekanja da se nešto pokrene su veliki problem, pa na kraju utiču i na količinu stresa. Tu su i drugi znakovi – ako ste uređaj kupili pre više od pet godina, verovatno je vreme za novi. Intel je na primer u martu 2021. godine lansirao jedanaestu generaciju svojih procesora, a nakon nekoliko meseci i dvanaestu. Laptop uređaji ne ostavljaju mnogo prostora za nadogradnju, pa je stara mašina spora i neefikasna.

Da biste proverili specifikacije svog uređaja, posetite web sajt proizvođača. Ako procesori imaju manje od četiri jezgra, a laptop manje od 8GB of RAM, te nema SSD, vreme je da se otvori novčanik. U međuvremenu vodite računa da su vam svi važni podaci bekapovani.

#Laptop