AKTUELNO

Pinkov istraživačko-razvojni centar (PR-DC) privukao veliku pažnju posetilaca ove manifestacije.

Ekipa emisije "Premijera" posetila je Međunarodni sajam tehnike u Beogradu koji se 64. put održava u srpskoj prestonici, a ove godine pod slogaom Inovacije pred vašim očima.

Svoje mesto na Sajmu našao je i Pinkov istraživačko-razvojni centar (PR-DC) koji je predstavio svoje letelice i druge izume, a najveću pažnju na ovom sajmu privkao je leteći automobil.

Foto: TV Pink Printscreen

Posle Dubaija i posle nekoliko sajmova, a pre Londona, Pariza i Bugarske bio je red da beogradskoj i srpskoj publici prikažemo to o čemu smo govorili. Konačno na jednom mestu više od 60 posto programa PR-DC od IKA mini, preko IKA 1, IKA 20, IKA 50, to sve dronovi koji mogu da ponesu velike mase. To je velika stvar jer smo dosta vremena uložili u to da napravimo dobre algoritme u optimizaciji njihove potrošnje energije, zapravo baterija. Tu smo došli do maksimuma između toga koliko letelica može ostati u vazduhu i koliko tereta može poneti - rekao je Željko Mitrović, vlasnik Pink Media Group.

Foto: TV Pink Printscreen

Kao takvi smo se učitali na svetsku mapu najznačajnijih proizvođača bespilotnih letelica i to samo za dve godine. I na to sam veoma ponosan, a sve je počelo od letećeg automobila. To je letelica koja ima najveću nosivost, ona može poneti 100 kilograma i ideja je bila da pokažemo koliko daleko možemo doći. Letelica kad nosi živu posadu, može nositi bilo koji teret u bilo kojoj kategoriji. Leteći automobil je ovog trenutka sposoban da leti bilo gde u bilo kojim uslovima, ali imam problem sa regulativom srpskih vazduhopolovnih vlasti jer ta vrsta letova još nije definisana - otkrio je Mitrović.

Foto: TV Pink Printscreen

- Sada smo u top 10 kompanija na svetskom nivou, a planiramo da za godinu i po, najviše dve da budemo u top tri. Deo programa koji se odnosi na raketni program i program sa mlaznim motorima nismo ovde smeli da prikažemo jer smo pod posebnim ugovorima, ali jako se brzo razvijamo - dodao je Mitrović.

Podsetimo, osim predstavljanja patenata PR-DC, posetioci su tokom prethodna dva dana imali prilike i da vide nastup Željka Mitrovića, odnosno di-džej Žeksa, a muzika se očekuje i večeras na Afterwork matineu, na štandu PR-DC od 17 sati. 

Autor: J.Đ.