AKTUELNO

Google sistem oglašavanja je u poslednje vreme pod pritiskom regulatornih tela nekoliko država zbog načina na koji posluje.

Francusko regulaciono telo je nedavno napisalo kaznu od 220 miliona dolara kompaniji Google zbog nefer prakse prema drugim oglašivačima.

Google će se sada suočiti sa odštetnim zahtevima u iznosu do 25 milijardi evra (25,4 milijarde dolara) zbog svojih praksi digitalnog oglašavanja u dve tužbe koje će advokatska firma u ime izdavača podneti na britanskim i holandskim sudovima u narednim nedeljama.

"Vreme je da Google ispuni svoje obaveze i plati za štetu koju je naneo ovoj industriji. Zato danas najavljujemo ove tužbe u dve jurisdikcije kako bismo dobili nadoknadu za oglašivače iz EU i Velike Britanije", rekao je Demijen Geradin iz advokatske firma Geradin Partners koja će voditi pomenute parnice.

Foto: Unsplash.com

Google je kritikovao pomenute najavljene tužbe, govoreći da radi konstruktivno sa oglašivačima širom Evrope. "Ova tužba je spekulativna i oportunistička. Kada budemo primili tužbu, energično ćemo se boriti protiv nje", rekao je portparol ove kompanije.

Britanska tužba pred Žalbenim sudom za konkurenciju Ujedinjenog Kraljevstva tražiće nadoknadu za sve vlasnike veb-sajtova koji sadrže reklamne banere, uključujući tradicionalne izdavače. Holandska tužba je otvorena za sve oglašivače izdavače koji su pogođeni praksom kompanije Google.

#Google

#Kazna

#Velika Britanija