AKTUELNO

Da li ste se nekada zapitali na koji način možete da znate da vam je telefon "probijen" i hakovan?

Spor rad uređaja je uobičajeno prva naznaka da se neko neprimećeno ušunjao. Pored toga, baterija se previše brzo prazni, a aplikacije ne rade kako treba.

Ovo su najčešći simptomi koji ukazuju na to da je telefon možda hakovan, a napadi se u najvećoj meri izvode preko skrivene instalacije zlonamernog softvera.

Takav softver do smartfona dolazi putem interneta ili preko kablovske veze sa drugim računarom. Na primer, do ovoga može doći kada telefon u neregistrovanom servisnom centru dajete na popravku.

Hakeri pokušavaju da prodru u mobilni telefon uz pomoć programa koji nisu zahtevni za performanse uređaja i punjenje baterije.

U početku telefon možda neće pokazivati znakove hakovanja, a jedina indikacija biće obaveštenja u aplikacijama i na društvenim mrežama.

Ali kasnije će telefon sam početi da daje signale o probijanju. Pre ili kasnije, počeće prekidi u njegovom radu i nešto će krenuti po zlu.

Da bi se zaštitili, proizvođači preporučuju instaliranje aplikacija preuzetih isključivo iz bezbednih izvora i izbegavanje povezivanja sa nepoznatim računarima.

Ako sumnjate da je vaš pametni telefon već hakovan, stručnjaci savetuju da pozovete korisničku službu proizvođača ili prodavca uređaja. Objasniće vam gde možete da obavite dijagnozu na telefonu i oslobodite se sumnji da ste hakovani.