AKTUELNO

Australijski sud naložio je vlasniku Facebook-a, kompaniji Meta Platforms da plati kaznu u ukupnom iznosu od 20 miliona australijskih dolara (14 miliona američkih dolara) za prikupljanje korisničkih podataka putem aplikacije za pametne telefone koja se reklamira kao način zaštite privatnosti, bez otkrivanja namere.

Australija kaznila Facebook zbog neovlašćenog prikupljanja podataka korisnika

Federalni sud Australije je takođe naložio Meti, preko svojih podružnica Facebook Israel i sada ukinute aplikacije Onavo, da plati 400.000 australijskih dolara sudskih troškova državnoj komisiji za konkurenciju i potrošače (ACCC), koja je pokrenula građansku tužbu.

Novčana kazna okončava samo jedan deo Metinih pravnih problema u Australiji u vezi s upravljanjem korisničkim informacijama otkako je izbio globalni skandal zbog korišćenja kompanije za analizu podataka Cambridge Analytica na američkim izborima 2016. godine.

Facebook odnosno Meta se i dalje suočava sa građanskim sudskim procesom od strane australijskog Zavoda za informacije zbog poslova s ​​Cambridge Analytica u toj zemlji.

Presuda objavljena u sredu odnosila se na uslugu virtuelne privatne mreže (VPN) koju je kompanija nudila od početka 2016. do kraja 2017. godine, a koju je reklamirala kao način zaštite ličnih podataka. VPN-ovi prikrivaju identitet korisnika interneta dajući njihovom računaru drugu mrežnu adresu.

Sud bi mogao da kazni Metu sa stotinama milijardi dolara

Međutim, Facebook je koristio Onavo za prikupljanje lokacije, vremena i učestalosti korisnika koristeći druge aplikacije za pametne telefone i web stranice koje su posećivali u svoje reklamne svrhe, navela je sutkinja Vendi Abraham u pisanoj presudi.

Foto: Unsplash.com

"Neuspeh da se dovoljno otkrije… možda je desetine hiljada australijskih potrošača lišio mogućnosti da donesu informisani izbor o prikupljanju i korišćenju svojih podataka pre preuzimanja i/ili korištenja Onavo Protecta" - napisala je Abraham.

Ona je dodala da je sud mogao da kazni Metu sa stotinama milijardi dolara budući da su Australci preuzeli aplikaciju 271.220 puta i da je svako kršenje zakona o zaštiti potrošača podrazumevalo kaznu od 1,1 milion australijskih dolara, ali se svi “prekršaji mogu okarakterisati kao jedan način ponašanja”.

Meta, koja je prošle godine ostvarila globalni prihod od 116 milijardi dolara, navodi u izjavi da je ACCC priznao da nikada nije pokušavao da obmane kupce, i “tokom poslednjih nekoliko godina izgradili smo alate da ljudima damo veću transparentnost i kontrolu nad njihovim podacima”.

U saopštenju, predsjednica ACCC-a Đina Kas-Gotlijeb rekla je da bi australijski potrošači trebalo da budu u mogućnosti da sami donesu odluku o tome šta će se dogoditi s njihovim podacima, na osnovu jasnih informacija.

Autor: