AKTUELNO

Najnovija studija u režiji iseecars.com ukazuje kako je na tržištu primetan pad cena električnih polovnih automobila. Među deset polovnih modela s najvećim padom cena u SAD-u nalaze se četiri električna modela i dva hibrida.

Očito je kako je Teslina politika smanjivanja cena novih automobila uticala na pad cena na tržištu. Zato Tesla Model 3 beleži najveći pad od čak 30.5 odsto. I na drugom mestu je Tesla, i to Model X s padom od 21.3 odsto, dok se treći Teslin model nalazi na četvrtom mestu s padom cena od 19 odsto. Između se ugurao električni Nissan Leaf s padom od 19.2 odsto.

Dalje slede tri modela iz asortimana Land Rovera. Radi se o skupocenim modelima koje u Americi baš i ne bije glas preterano pouzdanih vozila. Top 10 zaključuju dva hibrida i električni Jaguar.

Studija bazirana na transakcijama više od 1.8 miliona polovnih automobila starih do pet godina provedena je u razdoblju od sredine 2022. do sredine ove godine. U zaključku studije stoji kako je pad cena električnih vozila gotovo 30 odsto te je primetno dodatno ubrzavanje pada cena.

"Pre godinu dana cene polovnih električnih vozila bile su u usponu, rasle su brže od prosečnog polovnog automobila", rekao je izvršni analitičar iSeeCars Karl Brauer.