AKTUELNO

Ruski preduzetnik Pavel Durov je pre 10 godina svetu prvi put predstavio aplikaciju Telegram, koja je dočekala svoj jubilej sa 800 miliona aktivnih korisnika.

Ovu aplikaciju je u julu na dnevnom nivou u proseku koristilo 54,3 miliona ljudi, čime je ona prvi put uspela da prestigne rusku društvenu mrežu VKontakte, čiji je osnivač takođe Durov, prenosi Komersant.

Telegram koristi 81,2 miliona državljana Rusije, koji ga odmila zovu "tjeljega", što može da se prevede kao "taljige". Na rast broja korisnika ove aplikacije je značajno uticao početak sukoba u Ukrajini, pošto je Telegram u februaru 2022. dnevno koristilo 27,5 miliona korisnika, a već narednog meseca 40,6 miliona ljudi.

Telegram je, dakle, nakon dve i po godine od pokretanja stekao 100 miliona aktivnih korisnika, a na ovu platformu su ljudi često prelazili zbog blokiranog pristupa konkurentskim aplikacijama kao što su Viber ili Instagram.

Foto: Unsplash.com

Nakon što je Tviter u 2021. zabranio pristup bivšem predsedniku SAD, Donaldu Trampu, broj korisnika Telegrama je za tri dana porastao za 25 miliona ljudi.

Aplikacija je, doduše, u Rusiji bila blokirana od aprila 2018. godine do juna 2020. godine zbog toga što je odbila da Federalnoj službi bezbednosti (FSB) omogući pristup informacijama koje su šifrovane na njoj.

Uprkos zabranama u Rusiji i nekim drugim zemljama, Telegram je u 2022. godini preuzelo 310 miliona ljudi, čime je zauzeo šesto mesto po broju preuzimanja aplikacija.

Najveći broj novih preuzimanja Telegrama je u prošloj godini zabeležen u Indiji - 104 miliona, Rusiji - 34,4 miliona, Indoneziji - 27,2 miliona, ali i u SAD - 26,9 miliona. Gugl je u maju 2015. čak razmatrao kupovinu Telegrama, procenjujući tada njegovu vrednost na milijardu dolara.

U 2021, ruska investiciona banka VTB Kapital je procenila da bi vrednost Telegrama, čije je sedište sada u Dubaiju, mogla da dostigne čak 124 milijarde dolara.