AKTUELNO

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja stupa na snagu 1. septembra i trebalo bi da se njegovom primenom značajno smanji broj poginulih na srpskim drumovima.

Godišnje strada oko 600 ljudi, a znatno veći broj je onih koji pretrpe lakše ili teže povrede. Ono što je posebno važno jeste da je definisano 18 prekrašaja zbog kojih će saobraćajna policija da oduzima automobile bahatim vozačima.

To će se dešavati ukoliko neku od tih grešaka ponove tri puta u roku od dve godine. Automobil se privremeno oduzima do okončanja sudskog postupka, a kada vozač bude osuđen zauvek ostaje bez automobila.

Takođe, vrlo bitna stavka u novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja iliti skraćeno ZOBS jeste i regulisanje upotrebe električnih trotineta, koji su poslednjih godina veoma nervirali posebno pešake.

Ovo je 18 prekršaja koji se smatraju najtežim

- Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila - Odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja - Prekoračenje brzine za više od 80 km/h izvan naselja - Prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju - Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni „30" - Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja - Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suvozača - Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predvideno za sedenje - Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta - Preticanje kolone vozila preko pune linije - Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije - Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom - Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena - Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja - Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu - Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu - Preticanje kolone pod pratnjom - Nepropuštanje vozila pod pratnjom

Svedoci smo da na drumovima ima mnogo onih koji kad sednu za volan ne samo da ugrožavaju sebe nego su ogromna opasnost za sve. Njihovo divljanje neretko se okonča smrtnim ishodom, kada poginu i nedužni iz vozila s kojim se dogodio sudar.

Sad za te koji ne poštuju pravila... Već smo napisali da ukoliko neki od 18 prekršaja, koji su zavedeni kao opasni, ponove tri puta u dve godine biće im oduzet automobil. A do tada će svaki prekršaj da plaćaju što novčano, što pritvorom, dobijaće kaznene poene...

Tu se pre svega radi o vožnji pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila, odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja, prekoračenje brzine za više od 80 km/h izvan naselja, odnosno prekoračenje brzine za više od 70 km/h u naselju, poprekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni gde je ograničenje 30 km/h.

Foto: Univerzum HD Media/N.M.

Dalje za prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja. Potom u tu grupu svrsatava se i prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno, prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta, preticanje kolone vozila preko pune linije, vožnja bez položene kategorije, vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom.

Da bi primena ZOBS funkcionisala i da ne moglo doći do korupcije, srpski saobraćajci uvode novinu, pa će se sada pojavljivati sa kamerama na uniformi i tako snimati sve što se dešava tokom razgovora sa vozačem kojeg su zaustavili. Takođe, kamere će beležiti bilo kakvu vrstu incidenta od strane zaustavljene osobe, ali i eventualno prekoračenje službene dužnosti saobraćajca.

Lakše se postaje profesonalni vozač

Spuštena je i starosna granica za dobijanje dozvole za kategorije C i D. Kurir je već pisao da su se ovome nadali iz profesoinalnih udruženja jer je nedostatak vozača, a na taj način se daje šansa mladima da ranije steknu pravo da upravljaju kamionima ili autobusima. Inače, ova odredba je usklađena sa propisima većine zemalja Evropske unije. Za volan kamiona sada može da se sedne sa 18 godina, a autobusa sa 21 godinom.

#saobraćajna policija