AKTUELNO

Američki tehnološki gigant Epl će platiti oko 38 milijardi dolara poreza na vraćanje više milijardi dolara u SAD, i potrošiće na desetine milijardi dolara na kreiranje novih radnih mesta u zemlji i izgradnju novih centara u narednim godinama.

Proizvođač "ajfona" je najavio kapitalnu potrošnju od 30 milijardi dolara u SAD u narednih pet godina i otvaranje 20.000 novih radnih mesta u svojim postojećim centrima i u novom kampusu koji planira da otvori, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Nove investicije i aktuelna potrošnja će direktno doprineti američkoj ekonomiji sa 350 milijardi dolara, poručuju iz tehnološke kompanije.

"Fokusirani smo na naše investicije u područjima koja mogu imati direktnog uticaja na kreiranje novih radnih mesta", izjavio je izvršni direktor kompanije Tim Kuk.

Epl poseduje oko 250 milijardi dolara novčanih sredstava u inostranstvu, ali će zahvaljujući izmenama poreskog zakona u SAD, biti u mogućnosti da ta sredstva vrati u zemlju po nižim troškovima.

Epl je poslednja u nizu kompanija koja promoviše planove o ulaganju u SAD nakon reforme američkog poreskog sistema, kojom je stopa korporativnog poreza smanjena sa 35 na 21 posto.

Najnovije vesti prouzrokovale su da akcije Epla skoče za 1,7 odsto na rekordnih 179,10 dolara po akciji.

Kompanija u SAD-u trenutno zapošljava oko 84.000 radnika.

#Porez

#SAD

'