AKTUELNO

Društvena mreža Fejsbuk saopštila je danas da su ‘skandalizovani što su prevareni’ upotrebom podataka svojih korisnika od strane kompanije Kembridž Analitika navodeći da ‘razumeju ozbiljnost problema’.

Fejsbuk je u saopštenju naveo da je kompanija odlučna da strogo primeni svoju politiku da zaštiti privatne informacije i da "preduzima sve raspoložive mere da se to efikasno sprovede".

Portparol Fejsbuka rekao je da rukovodioci grupe neumorno rade na tome da dođu do svih podataka i da preduzmu potrebne mere jer razumeju značaj problema.

Kembridž Analitika je optužena da je ilegalno došla do podataka korisnika Fejsbuka. Direktor kompanije Kejmbridž Analitika Aleksandar Niks danas je suspendovan.

Fejsbuk izgubio oko 37 milijardi dolara

Kompanija Fejsbuk je izgubila oko 37 milijardi dolara nakon skandala sa curenjem ličnih podataka više od 50 miliona korisnika. To je uplašilo investitore pa je vrednost akcija Fejsbuka pala za oko sedam odsto, prenosi CNN. Izvršni direktor i osnivač “Fejsbuka” Mark Zakerberg pretrpeo je gubitak od četiri milijarde dolara. Pad vrednosti akcija usledio je pošto su američki zvaničnici pozvali na istragu zbog toga što su lični podaci 50 miliona ljudi sa Fejsbuka prikupljeni i zloupotrebljeni bez odobrenja.

Kembridž Analitika koji ima kancelarije u Velikoj Britaniji i SAD optužena je da je nedozvoljeno koristila lične podatke više od 50 miliona korisnika Fejsbuka bez njihove saglasnosti, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2016. Kembridž Analitika odbacuje te optužbe.

Pročitajte još: Facebook cenzurisao umetničku sliku zbog obnaženosti

#Fejsbuk

#Servisni podaci

#Skandal

'