AKTUELNO

Google je predstavio novu nadogradnju svoje aplikacije Google Maps koja sada planetu Zemlju predstavlja kao 3D globus, a ne kao mapu na ravnoj površinu. Takođe, sada je pogled na Zemlju precizniji.

Tako, na primer, iz Googlea navode da uz 3D globus projekcija Grenlanda više nije veličine Afrike, kao što su se ranije neki korisnici žalili.

Promena je trenutno dostupna samo u desktop verziji popularne aplikacije, ali bi uskoro trebalo da bude prilagođena i za mobilne uređaje.

Google Maps je do sada prikazivao Zemlju na ravnoj površini, odnosno koristio se Merkatorovom projekcijom. Iako je takav stil olakšavao štampanje mapa, on je ustvari predstavljao iskrivljenu sliku nekih delova naše planete.

Tako su površine oko Ekvatora bile poprilično slične jedna drugoj, dok su površine bliže polovima izgledale veće nego što su u stvarnosti. Dobar primer za to su Grenland i Afrika. Na staroj Google Maps mapi Grenland je bio veći od Afrike, dok je Afrika u stvarnosti 14 puta veća od arktičkog ostrva.

Iz Google su još 2009. godine objasnili da koriste Merkatorovu projekciju da bi sačuvali uglove puteva i ulica.

Pored unapređenja mape, Google je u junu unapredio i sekciju pretraživanja kako bi korisnicima olakšao traženje restorana, hotela i drugih lokacija.

#Afrika

#Grenland

#Printscreen/Google maps

'