AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đordević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić su, povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji - 6. april 1941. godine, položili vence u Aleji stradalih u bombardovanju Beograda.

Đorđević je rekao da je Srbija uvek bila antifašistička zemlja i da će se svim snagama boriti protiv svakog oblika fašizma.

- Na današnji dan odajemo počast svim nevinim žrtvama, žrtvama fašističkog režima 1941, koji je sebi uzeo za pravo za oduzme nevine žrtve - izjavio je Đorđević, dodajući da je u tom bombardovanju veliki broj nedužnih ljudi izgubilo život.

Nažalost, kako je rekao, i danas povremeno imamo momente kada se u našoj zemlji javljaju pojedinci, koji "na neke fašističke načine i fašističkim metodama pokušavaju da nešto promene".

Foto: Tanjug

- Ali Srbija je uvek bila antifašistička, uvek je bila na pravoj strani i danas je na pravoj strani, i iskoreniće svaki oblik fašizma - poručio je ministar.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao da je tokom svoje burne istorije Beograd mnogo puta bio bombardovan i istakao da je pre tačno 78 godina, rano ujutru, počelo jedno od najvećih razaranja prestonice.

- U napadima od šestog aprila 1941, kao i onima koji su usledili, živote je izgubilo hiljade ljudi, zbog čega ga se sećamo kao jednog od najtužnijih dana u našoj istoriji - izjavio je gradonačelnik.

Na Novom groblju je, kako je dodao, sahranjeno 1.992 poginulih.

- Polaganjem venaca, čuvamo uspomenu na sve ljude koji su svoje živote dali tokom Drugog svetskog rata kako bi mi danas imali slobodu - kaže Radojičić.

Gradonačelnik ističe da je ovo razaranje Beograda znatno promenilo život, tok i izgled Beograda.

Foto: Tanjug

- Izgoreo je Most kralja Aleksandra, Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu, sa više od 350.000 knjiga. Nisu pošteđeni ni verski i obrazovni objekti, skloništa, bolnice. Iako je posle ovog, kao i posle svakog napada Beograd uspeo da se izdigne, tuga, praznina i šteta koja su mu tada naneti ne mogu se umanjiti - naveo je Radojičić.

Na području Kraljevine Jugoslavije, Drugi svetski rat otpočeo je bombardovanjem Beograda, 6. aprila 1941. godine.

Za vreme masovnog bombardovanja jugoslovenskih gradova na hiljade civila je izgubilo život, a došlo je i do značajnih materijalnih razaranja, poput uništenja privrednih, obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih zdanja.

#Aleksandar Radojčić

#Beograd

#Zoran Đorđević

#bombardovanje

'