AKTUELNO

Deaktivacija je morala biti obavljena na mestu gde je bomba pronađena.

Avionska bomba iz Drugog svetskog rata, koja je nađena tokom izgradnje "Beograda na vodi" u Savskoj ulici u Beogradu je deaktivirana. Pripadnici Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije su uništile bombu, a prethodno su se začule i sirene za uzbunu.

Foto: Tanjug

Zbog bezbednosti su bile zatvorene ulice Savska 19-35 i poprečne ulice, Brodarska, kao i deo auto-puta kod mosta Gazela. Celokupani saobraćaj u okolini bio je zaustavljen, uključujući i tramvaje i vozove.

Foto: Tanjug

Bomba je nađena pre nekoliko dana na devet metara dubine, ima oko 500 kilograma, od kojih je 250 kilograma eksploziva i hemijski upaljač, zbog čega nije smela da bude pomerana, već je morala da bude deaktivirana na mestu.

Foto: Tanjug

Gradska uprava je saopštila da se detonacija može osetiti u radijusu do 500 metara. U najbližim zgradama koje su udaljene do 400 metara se savetovalo stanarima da spuste roletne, da zatvore prozore i da kroz njih nikako ne izviruju.

Sve što je planirano operativnim planom za uništenje bombe sprovedeno je u potpunosti i do kraja i ovom prilikom želim i da ih pohvalim i da se zahvalim svim pripadnicima Uprave za civilnu zaštitu, timove za NUS - Sektora za vanredne situacije i svim pripadnicima direkcije policije koji su danas u velikom broju obezbeđivali ovaj događaj - rekao je pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Foto: Tanjug

Prilikom uklanjanja preduzete su maksimalne bezbednosne mere, a na mestu gde se nalazi nasut je pesak koji je prigušio eksploziju.

I. P.

#Beograd na vodi

#Bomba

#MUP Republike Srbije

#Policija

'