AKTUELNO

Gradonačelnik Zoran Radojičić izjavio je danas da se Beograd kandidovao za zelenu prestonicu Evrope 2022. godine i dodao da očekuje da će glavni grad Srbije u narednim godinama uspeti da osvoji to prestižno priznanje.

– Ove godine ukupno 18 gradova se kandidovalo iz 10 zemalja, četiri grada je iz Poljske, a tri je iz Francuske i Italije. Među ovim gradovima su i Budimpešta, Lion, Krakov, Peruđa, Maribor, Talin, Sofija, Zagreb... Konkurencija je jaka, ali verujem da ćemo narednih godina dostići željeno priznanje da Beograd bude zelena prestonica Evrope – rekao je Radojičić.

Kako je naveo, ove godine zelena prestonica Evrope je norveški Oslo, a sledeće godine Lisabon, glavni grad Portugalije. 

– Reč je o gradovima koji posvećuju dužnu pažnju ekološkom aspektu. Ljubljana je uspela da ponese ovu titulu posle deset godina učestvovanja u pripremi za dobijanje priznanja, nadam se da ćemo mi uspeti ranije – istakao je on.

Kako je naveo, kriterijumi za dobijanje priznanja su različiti, a među njima su, pre svega, kvalitet vode, vazduha i zemljišta, kao i drugi uticaji na klimatske promene i ekologiju, efikasno korišćenje energije, obnovljivih izvora energije, pitanje biodiverziteta. 

– U pitanju su mnoge stvari koje se tiču zdravije sredine, zdravijeg životnog okruženja. Već naredne godine u okviru ovog takmičenja imaćemo niz aktivnosti posvećenih ekologiji u našem gradu. Meni je naravno važno da dobijemo ovu prestižnu titulu u godinama koje su pred nama, međutim, u ovom momentu mi je još važnije da smo ušli u ceo proces. Cilj je da naš grad bude zdraviji i zeleniji i verujem da ćemo uticati na poboljšanje kvaliteta života Beograđana – zaključio je gradonačelnik Beograda.

#Zoran Radojičić

'