AKTUELNO

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević primio je danas u Starom dvoru francuske arhitekte Marka i Nadu Britman, koji su dobili titulu najboljih svetskih arhitekata u 2018. godini, jer u svojim projektima koriste elemente tradicionalne athitekture i autentičan izraz sredina koje su im inspiracija.

Francuski arhitekti projektovali su naselje u predgrađu Pariza sa motivima i arhitektonskom estetikom beogradskih fasada iz perioda od 1930. do 1939. godine, a realizacijom ovog projekta osvojili su prvu nagradu na međunarodnom konkursu 2016. godine.

Nikodijević je naglasio da postoji snažna istorijska veza između Srbije i Francuske i da je ovaj projekat upravo i potvrda toga, saopštio je Beoinfo.

On je istakao da se u cilju proširenja saradnje između Beograda i Pariza može napraviti iskorak u kulturnom povezivanju dva grad, a da svakako lepo zvuči i ideja o bratimljenje dveju opština, jedne iz Beograda, u kojoj se nalaze neki od objekata moderne, i opštine u Parizu gde je rađeno naselje po ugledu na ovaj pravac.

"Imao sam čast da sretnem bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda, koji je izrazio želju da dođe u Beograd. U njegovo vreme je započeta saradnja sa francuskim kompanijama u vezi preuzimanja Aerodroma 'Nikola Tesla', zatim izrada rešenja za deponiju Vinča, projektovanje metro linija, a pokrenute su i neke druge ideje koje se danas relizuju u Srbiji", rekao je Nikodijević.

Arhitekta Branka Bošnjak iznela je ovom prilikom ideju da se realizuje zajednička izložba u Beogradu, inspirisana radovima poznatih arhitekata, koja će potom da se prenese u Pariz, te će na ovaj način građani obe zemlje moći da vide vezu međuratne arhitekture, beogradske moderne, koja postoji ovde, i one koja je rađena u Parizu.

Nada i Mark Britman odlično poznaju arhitekturu moderne Beograda, promovišu je i o njoj govore mnogo više i bolje nego većina beogradskih arhitekata. Beogradska moderna je autentična i ona intrigira umetnike sa drugih prostora, zaključila je Bošnjak.

#Beograd

#Francuska

#Pariz

#Srbija

#saradnja

'