AKTUELNO

JKP "Parking servis" počelo je danas izgradnju novog parkirališta na Novom Beogradu, pored zgrade kompanije "Er Srbija", koje će imati 426 parking mesta, a sa radom će početi u maju iduće godine.

Radove na izgradnji novog parkirališta obišli su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković koji su kazali da je investicija vredna 100 miliona dinara.

Foto: Tanjug/Beoinfo

Vesić je naveo Beogradu nedostaje oko 10.000 parking mesta, dodajući da Grad Beograd konstantno radi na izgradnji parkirališta i garaža, imajući u vidu da se broj automobila u prestonici svake godine povećava.

Ističe da od ukpuno dva miliona automobila, koliko ih ima u Srbiji, skoro 700.000 je u Beogradu.

Foto: Tanjug/Beoinfo

- Parking mesta stalno nedostaju, zato smo počeli sa izgradnjom parkinga, koji se nalazi kod poslovne zgrade "Er Srbije", tako ga i nazivamo, a nalazi se i blizu buduće autobuske stanice, Belvila i tržnog centra - naveo je Vesić.

Prema njegovim rečima, prvih 15 minuta će na tom parkingu biti besplatno, jer se u neposrednoj blizini nalazi vrtić, što će roditeljima biti dovoljno vremena da ostave decu i nastave sa svojim obavezama.Najavio je da će radovi trajati 150 dana, odnosno pet meseci i izrazio uverenje da bi to moglo biti i ranije.

Vesić je podsetio da je Grad Beograd u poslednje četiri godine na Novom Beogradu izgradio skoro 2.000 parking mesta u Bulevaru Zorana Đinđića, Julija Gagarina, Milutina Milankovića.

- Na taj način se trudimo da Novom Beogradu rešimo problem broja parking mesta, a ovde je to lakše učiniti s obzirom na više slobodnog porostora, nego što je to slučaj u centru grada - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug/Beoinfo

Direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković najavio je da će deo parking mesta biti po povlašćenim cenama za stanare koji žive u blizini tog parkinga, kao i da će to biti prvo otvoreno parkiralište koje će raditi bez ljudi.

- Naša 22 parkirališta i manjih garaža rade bez ljudi, zato što imamo najsavremenije sisteme kontrole ulaza i izlaza. I ovo će biti prvo otvoreno parkiralište koje će raditi bez ljudi - rekao je Čupković.

Foto: Tanjug/Beoinfo

Na osnovu građevinske dozvole Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, novi objekat nalaziće se na prostoru između ulica Marka Hristića, Jurija Gagarina i Djorđa Stanojevića.

Predviđeno je da u Ulici Marka Hristića postoje dva ulaza i izlaza, dok će u Ulici Jurija Gagarina biti po jedan, a pešaci će moći da pristupe kroz pet ulaza, na kojima će biti postavljeni prelazi za bezbednije kretanje, ali i rampa za osobe sa invaliditetom.Parkiralište će biti automatizovano, kako se korisnici ne bi zadržavali na ulazima i izlazima.

#Goran Vesić

#Novi Beograd

#Parking servis

'