AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas obeležavanju Savindana na svečanosti koja je održana u Trećoj beogradskoj gimnaziji na Vračaru. Tom prilikom je istakao da je ovo godina povratka Nemanjića među Srbe, pa i da će uskoro biti završeni radovi Hrama Svetog Save.

"Sredinom godine cemo završiti rekonstrukciju Savskog trga sa monumentalnim spomenikom osnivaču srpske države - Stefanu Nemanji. Takođe, konacno će biti završen Hram Svetog Save, posvećen prvom sprskom arhiepiskopu. Na taj događaj smo čekali 85 godina, a 179 godina otkad je dubrovački Srbin Matija Ban prvi javno izneo ideju da se na Vracaru sagradi Hram Svetog Save", rekao je Vesić.

On je ukazao na važnost da se kao država i narod ponovo okrenemo Svetom Savi i Nemanjičima.

"Nikada nisam imao objašnjenje zašto smo se ponašali kao da naša istorija počinje u 19. veku ili zašto na našim novčanicama nema nijednog srednjovekovnog vladara", kazao je zamenik gradonačelnika.

Foto: Beograd.rs

On misli da se malo zna o Svetom Savi učitelju, diplomati i zakonopiscu. Podsetio je prisutne na Žitije Svetog Simeona, Krmciju ili Zakonopravilo-prvi srpski ustav, čiji je autor Sveti Sava, kao i na njegove diplomatske misije oko dobijanja autokefalnosti SPC i Manastira Hilandar.

"Zato je važno da u budućnosti više učimo od Svetog Save, jer je on i pre 800 godina vodio računa o tome da narod mora da bude pismen, lečen i da se bori za svoju nezavisnost", naveo je Vesić.

On je tom prilikom i najavio izradu projekta za rekonstrukciju fasade i krova koja je planirana u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

Foto: Beograd.rs

"Vreme je došlo da se rekonstruiše ova elitna gimnazija. Elitna po znanju - đacima i profesorima, a vreme je da bude elitna i po zdanju", rekao je zamenik gradonacelnika.

Direktorka Treće beogradske gimnazije Olga Cokaš je podsetila da je Sveti Sava počeo da gradi duhovnu tvrđavu pre 800 godina i dodala da zidovi te tvrđave i danas štite.

Domaćin školske slave Sveti Sava u Trećoj beogradskoj gimnaziji bio je predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković. On je izrazio zadovoljstvo da mu je u tako prestižnoj gimnaziji, s istorijom dugom 161 godinu, ukazano to poverenje.

"Ovde su predavale velike ličnosti iz naše istorije poput Stevana Sremca, Sima Matavulja, Koste Todorovića i Živojina Mišića. U đačkim klupama su sedeli Borislav Pekić, Momo Kapor, Zoran Hristić, Danilo Bata Stojković i mnogi drugi", naveo je Nedeljković.

#Goran Vesić

#Sveti Sava

'