AKTUELNO

Odluku o podizanju spomenika doneli su danas odbornici gradskog parlamenta.

U Beogradu će biti podignuto pet novih spomenika - zaslužnim građanima Raši Popovu, Matiji Banu, Teodoru Jankoviću - Mirijevskom, Miloradu Miškoviću, kao i spomenik "Večna vatra", u znak sećana na stradale oslobodioce Beograda i zajedničku borbu sprskog i ruskog naroda.

Obrazlažući odluku, zamenik gradonačelnika je rekao da se time šalje poruka da spomenike ne moraju da imaju smao političari i generali, već i umetnici i svi koji su zadužili naše društvo.

- Spomenici su važni i biće ih još, jer smo narod sa istorijom, a vi koji bi da zaboravite istoriju, niste ih dizali, jer za vas srpska istorija nije ni postojala - rekao je Vesić, odgovarajući na kritike zbog podizanja spomenika.

On je naveo da su Popov, Mišković, Ban i Mirijevski odavno zaslužili da dobiju spomenike u prestonici, te dodao da je to danas moguće, jer je Grad uredio javne površine koje su decenijama bile "ruglo".

Spomenik dečjem piscu, književniku, publicisti, novinaru Raši Popovu biće podignut u urbanopm džepu na prostoru između Ulice 27. marta i Kraljice Marije, dok će na rekonsturisani Obilićev venac biti mesto za spomenik baletanu i koreografu Miloradu Miškoviću.

- Mesta za spomenik Miškoviću ne bi bilo da nismo rekonsturisali Obilicev venac - rekao je Vesić i dodao da svi mogu da se sete kako je taj deo Beograda nekada izgledao.

On je istakao da je Matija Ban odavno zaslužio spomenik, koji će biti podignut na Banovom brdu, koje se po njemu i zove, te da je on čovek koji je dao veliki doprnos društvu, obrazovanju, politici i kulturi i jedna je od najznačajnih licnosti 19. veka, nakon oslobođenja od turskog ropstva.

Vesić je podsetio da podizanje spomenika Banu i Mirjevskom - prvom srpskom pedagogu i reformatoru srpskog i rumunskog školstva u Habzburškom carstvu, pokazuje da opštine treba da insistiraju na isticanju njhovih posebnosti.

Spomenik "Večna vatra", biće podignut na Spomen groblju "Oslobodiocima Beograda".

Povodom kritika opozicije da Grad uništava zelene površine, upitao je, kaže, one koji ne dolaze na sednice, zašto su držali kioske svuda po gradu, ako se bore za zeleni Beograd. On je dodao da sređivanjem javnih površina, Grad osvaja nove prostore za spomenike.

- Imate prevarante koji dođu ispred Skupštine grada, i kažu da smo mi objavili rat javnim prostorima, a ne kažu što su držali kioske na tim javnim prostorima. Nisu se setili da podignu spomenik ni Matiji Banu, ni caru Nikolaju, Vudrou Vilsonu, Milutnu Milanokoviću, Borislavu Pekiću.... Samo su razmišljali da naprave Most na Adi, da bi zaradili na tome - rekao je Vesić.

#Beograd

#Goran Vesić

#Spomenik

'