AKTUELNO

Na trgu će biti izgrađena nova i najlepša pešačka zona u gradu na kojoj će biti zasađeno više od 300 stabala. Rade se i temelji za spomenik Stefanu Nemanji, a biće postavljene i nove šine.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će svi radovi na rekonstrukciji Savskog trga biti završeni do sredine juna.

- Savski trg je veliki poduhvat. Već se izvode radovi na temeljima za spomenik Stefanu Nemanji. Postavljaju se šipovi dužine 12 metara, jer će visina spomenika iznositi 23 metra, jednaka zgradi od pet-šest spratova - rekao je Vesić.

On je istakao da će na trgu biti nova i najlepša pešačka zona u gradu na kojoj će biti zasađeno više od 300 stabala.

Naveo je da se trenutno postavljaju nove šine koje će, kao i ostali saobraćaj ići po obodima trga i dodao da će da će trenutni režim saobraćaja biti na snazi do 5. aprila.

- Sekretarijat za javni prevoz obavio je dobar posao i na vreme informisao građane o novom režimu saobraćaja. Takođe je potrebno i vreme da se ljudi naviknu na ovakve promene. Ubačeno je 60 novih autobusa da zameni tramvajski saobraćaj u tom delu grada. Od 5. aprila se saobraćaj vraća u redovno stanje, a radovi nastavljaju da se obavljaju na centralnom delu Savskog trga - rekao je Vesić.

On je istakao da će rekonstruisani Savski trg biti ponos Beograđana.

- Rekonstruisana je fasada zgrade stare železničke stanice na koji je vraćen grb Srbije, skinut 1945. godine. Tamo će biti smešten jedan od najlepših objekata kulture, dok će se na mestu nekadašnjih perona ukrštati dve metro linije. To će biti jedan od novih centara grada - rekao zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao i da se nastavlja gasifikacija Beograda, što je jedna od 43 mere u suzbijanju zagađenosti vazduha u prestonici.

- Na taj način ćemo omogućiti da se ukinu individualna ložišta, kojih je oko 150.000 u Beogradu i koja, pored automobila, predstavljaju najveće zagađivače vazduha - rekao je Vesić.

Dodao je da je danas s direktorom "Srbija-gasa" Dušanom Bajatovićem dogovoreno da u naredne dve godine ceo Beograd bude gasifikovan, što će omogućiti da 250.000 domaćinstava bude priključeno na gas.

- Grejemo 350.000 stanova preko toplana, dok u Beogradu ima 696.000 stanova i samim tim prostora da se i oni u budućnosti priključe na gradsko grejanje - rekao je zamenik gradonačelnika.

#Beograd

#Goran Vesić

#savski trg

'