AKTUELNO

Apelujem da svi sugrađani ostanu kod kuće, da obavljaju samo najosnovnije i poštuju sve preporuke od nadležnih službi, rekao je za televiziju Pink, zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović.

Mladenović je istakao da moramo da imamo odgovornost prema društvu i da se pridržavamo preporuka od strane stručnjaka.

"Moramo da smanjimo strašne efekte koje možemo da vidimo u Italiji i Španiji i drugim zemljama", rekao je Mladenović.

On ističe da moramo da se strpimo u naredne dve, tri nedelje i da svest mora da postoji kod svih nas.

"Mere za suzbijanje kovida su samoizolacija i nedostatak kontakta", rekao je Mladenović.

On je rekao da će se u toku današnjeg i sutrašnjeg dana donositi odluke da li će i koliko pijace u Beogradu biti dostupne sugrađanima.

"Gledamo da novim merama suzimo mogućnost za širenje kontakata. Sve što građani žele da kupe već postoji u tržnicama i manjim objektima. Preporučeno radno vreme je do 15 sati radnim danima, i do 13 sati vikendom", rekao je Mladenović dodajući da je snadbevenost jako dobra.

Kako kaže, sa velikim brojem volontera na terenu dostiglo se da se građanima preko 65 godina starosti omogući sve što im je neophodno, kako što se tiče namirnica, računa, tako i lekarske pomoći.

"Oko 1.000 volontera na dnevnom nivou obilazi naše najstarije sugrađane i dostavlja sve neophodno. To je nešto što je izuzetno važno", rekao je Mladenović.

UPIS U VRTIĆE ELEKTRONSKIM PUTEM

"Elektronska prijava je počela. Mi smo na taj način smo radili i ranije, i prošle godine je više od 50 posto prijava bilo upravo elektronski", rekao je Mladenović. On je istakao da je rok za prijavu produžen do 15. maja.

Mladenović je, kada je čišćenje i pranje ulica u pitanju, rekao da je pranje dalo rezultata i dodao da se javila potvrda da se i inter-blokovske površine takođe tretiraju.

"Mislim da ćemo u narednom periodu i takve površine morati da operemo i stavimo u funkciju da nemamo tu vrstu brige da li su napadnute virusom", rekao je Mladenović i dodao da vlasnici zgrada i skupštine stanara treba da se dogovore sa firmama koje im održavaju zgrade i oko dezinfekcije ulaza.

Kako kaže, zavod za biocide nije u mogućnosti da svaku zgradu i ulaz dezinfikuje.

Dodaje da se razgovaralo sa Javnim stambenim da izađu maksimalno u susret u čišćenju i sređivanju zajedničkih površina, ali i da pored njih moramo i zajedno da se uključimo u to kako bi mogli sve da pokrijemo.

"Moramo da nastavimo život, ali ako se budemo pridržavali svih preporuka i zahteva prebrodićemo lakše ovu krizu", rekao je Mladenović.

#Andreja Mladenović

#Beograd

#koronavirus

#mere

'