AKTUELNO

U ovom trenutku najvažnija je dezinfekcija. Naša ideja je da Gradska čistoća nastavi da tretira sve ulice sa hlorom, ali i da se dezinfikuje međublokovski prostor, kao i i da se održava higijena u zgradama, rekao je za televiziju Pink, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Nikodijević je rekao da gradski štab za vanredne situavije svakodnevno zaseda, kao i da se svaki dan proveravaju donete mere i predlažu eventualne izmene.

Kako kaže, od jutros je novina da su na 24 punkta u svim beogradskim opštinama postavljeni tankovi sa dezinfekcionim sredstvom koje mogu uzeti svi građani.

“Oni mogu tretirati ulaze, stanove i privatne kuće. Na sajtu Grada nalazi se mapa sa mestima gde se nalaze punkovi, kao i uputstvo za upotrebu dezinfekcionog sredstva”, rekao je Nikodijević.

Kada je reč o najstarijim sugrađanima, Grad Beograd je, dodaje Nikodijević, svojim resursima pomogao privatnim domovima za stare koji imaju 4.500 korisnika koji su najosetljivija kategorija koju može da pogodi virus korona.

Nikodijević je rekao da, štiteći zdravlje korisnika tih domova štiti se i zdravstveni sistem Srbije i da je upravo zbog toga Grad preuzeo deo posla koji je primarno u nadležnosti Ministarstva. 

„Mi moramo biti jedni drugima ispomoć jer situacija je vanredna. Na teritoriji grada Beograda rade 132 licencirana privatna doma za stare i osetili smo potrebu da izađemo kao ispomoć Republici jer reč je o 4.500 korisnika koji su najosetljivija kategorija. Ne smemo da dozvolimo da virus masovno uđe u domove za stare zbog velikog broja korisnika“, rekao je Nikodijević. 

Kako kaže, kada je registrovan virus u dva doma, odmah su izolovani oni koji su zaraženi kako bi se u samom startu smanjilo širenje zaraze kao i sve one koji su dolazili u kontakt sa korisnicima. 

Podsetio je da je Grad održao sastanak sa Udruženjem privatnih domova za stare, da su ih spojili sa direktorima domova zdravlja i uspostavili proceduru da ukoliko se pojavi neki slučaj, odmah kontaktiraju kovid ambulante. 

„Naloženo je da se izvrši dezinfekcija oko i unutar tih domova za stare“, rekao je Nikodijević.  

Govoreći o privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu, Nikodijević je rekao da su tamo već primljeni prvi pacijenti, a da su neki već i otpušteni kućama. 

„Očekujemo da će sve privremene bolnice koje smo pripremili služiti samo kao predostrožnost i da neće biti popunjene, kao i da će se građani pridržavati mera koje su propisane“, naveo je. 

Kako kaže, Štark arena je spremna sa 350 ležajeva, a može da se postavi ukupno 1.500 ležajeva. I ostale privremene bolnice su spremne, rekao je predsednik gradskog parlamenta.

Prema njegovim rečima, pojačane su i koridorske linije gradskog prevoza i to se menja zavisno od toga koliko su opterećene. U tom smislu, navodi da je jutros na ulice izašlo 261 vozilo na 34 koridorske linije. 

„U toku dana pratimo broj putnika u autobusima jer poštujemo odluku Republičkog štaba da u vozila, zbog bezbednosti, ne može da uđe veliki broj putnika. U autobuse mogu da uđu samo zdravstveni radnici sa licencama, pripadnici MUP-a ili građani koji imaju plaćenu busplus karticu i radni nalog“, rekao je Nikodijević. 

Dodaje da se to kontroliše i poštuje i ističe da su uvedene dve nove linije. 

Navodi i da velika većina građana poštuje propisana pravila i dodaje da svojim neodgovornim ponašanjem manjina ugrožava sve druge koji poštuju pravila i upustva vlasti i epidemiologa.

#Beograd

#Nikola Nikodijević

'