AKTUELNO

JKP „Gradska čistoća“ u koordinaciji sa GO Zemun, tokom dana vikenda 23. i 24. maja, počev od 08:00 časova ujutro, počinje sa podelom plavih PVC kanti namenjenih odlaganju reciklabila, u beogradskom naselju Ugrinovci. Kante će tokom ove akcije dobiti oko 600 individualnih domaćinstava, a do kraja juna kante će stići na adrese još 1.400 vlasnika kuća.

Podelom kanti za odlaganje reciklabilnog otpada nastavlja se sa uključivanjem individualnih domaćinstava u razvoj procesa reciklaže u Beogradu, što podrazumeva da će građani moći da recikliraju u svojim domovima. Tako će odvajanjem reciklabila smanjiti količinu otpada u zelenim PVC kantama koje već poseduju, a koje služe za odlaganje klasičnog komunalnog otpada. 

Foto: Zoran Velikinac, GO Zemun

Akcija podele i upotrebe plavih kanti se pokazala kao jedno od najboljih rešenja za prikupljanje reciklabila u naseljima sa individualnim tipom izgradnje. Po završetku podele kanti u Ugrinovcima, nastaviće se sa akcijom i u drugim beogradskim naseljima. Sugrađanima će tako biti olakšano samo odlaganje, ali i izbacivanje otpada, čime će dobiti kvalitetniju komunalnu uslugu, koja pored komfora pozitivno utiče i na zaštitu životne sredine, na podizanje svesti o reciklaži, ali direktnio i na njen razvoj i omasovljavanje u glavnom gradu Srbije. 

Foto: Zoran Velikinac, GO Zemun

Predsednik Gradske opštine Zemun, Dejan Matić, koji je prisustvovao akciji podele kanti, rekao je da je ova akcija jedan od načina buđenja svesti kod sugrađana  o značaju ekologije i očuvanja životne sredine.„Stalnim podsećanjem na značaj domaćinskog odlaganja otpada, zajedno doprinosimo da živimo u čistijem i zdravijem okruženju. Istovremeno, reciklaža donosi mnogo koristi. Ona doprinosi održanju obnovljivih izvora energije i štedi državne resurse. Nije lako usvajati nove navike, ali moramo se ponašati odgovorno prema generacijama koje dolaze i pokazati im kako se sa brigom odnosi prema svom domu'', kazao je Matić i podsetio da su plave kante već dobili žitelji naselja Plavi horizont, Altina, Soko Salaš i Univerzal.

Tokom uručenja kanti sugrađanima će biti predočena dinamika pražnjenja i odvoženja smeća, tako da je jedina njihova obaveza da određenim danom u nedelji kante ostavljaju ispred svojih kapija, na ulici, jer radnici „Čistoće” nemaju pravo da ulaze u privatan posed. Svi oni koji ne budu u mogućnosti da kante preuzmu tokom ove podele, naknadno se mogu javiti pogonu „Zemun”, kako bi dobili kante za svoje domaćinstvo.

#Beograd

'