AKTUELNO

Rok za izradu tehničke dokumentacije iznosi 270 dana, a rok za dostavljanje ponuda je 17. septembar 2020. godine.

Grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju raspisali su tender za izradu tehničke dokumentacije za opremanje lokacije Makiško polje, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Metro je nacionalni projekat koji se obećava Beograđanima skoro pola veka, od 1971. godine. Ponosan sam jer će za vreme vlade Aleksandra Vučića Beograd konačno dobiti metro. Kao što sam ponosan, jer učestvujem u realizaciji ovog istorijskog poduhvata - rekao je Vesić, a saopštila Gradska uprava.

Rok za izradu tehničke dokumentacije iznosi 270 dana, a rok za dostavljanje ponuda je 17. septembar 2020. godine.

On je podsetio da su vlade Srbije i Francuske 12. maja potpisale Sporazum o donaciji, u vezi sa realizacijom i finansiranjem projekta beogradskog metroa, čime je rešeno pitanje projektovanja i tehnologije.

- Sada nas čeka potpisivanje sporazuma sa kompanijom koja će da gradi metro. U međuvremenu, tokom jeseni, Skupština grada Beograda usvojiće Plan generalne regulacije šinskih sistema grada, koji je osnov za gradnju metroa, kao i Plan detaljne regulacije Makiškog polja koji će biti osnov za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju depoa - pojasnio je Vesić.

Do tada, kaže, potrebno je uraditi mnogo posla, kao što su geološka istraživanja na prvoj trasi metroa, koja finansira grad Beograd, ili izrada tehničke dokumentacije za opremanje lokacije Makiško polje.

U tenderu je navedeno da tehničku dokumentaciju za opremanje predmetne lokacije čine:

- Projekat hidrotehničkih instalacija - atmosferski kolektori 3 i 4,

- Projekat hidrotehničkih instalacija - deonice privremenih priključaka za odvođenje atmosferskih voda iz kolektora 3 i 4 do najbližeg prirodnog vodotoka (recipijenta),

- Projekat nasipanja platoa za depo Metroa do kote 74,00 mnm.

Vesić je podsetio da su, prema generalnom projektu i prethodnoj studiji opravdanosti za metro-linije 1 i 2 u Beogradu, koje je uradila francuska kompanija Ežis, usvojene trase linije 1, koja će povezati Železnik i Mirijevo, i linije 2, koja će povezati Železničku stanicu Zemun i Mirijevo.

Linija od Železnika do Mirijeva biće duga 21,3 kilometra, sa 23 stanice, a linije 2, od Železničke stanice Zemun do Mirijeva, 19,2 kilometra, sa 20 stanica.

Stanice na liniji 1 biće - Železnik, Ranžirna, Makiš, Žarkovo i Bele vode, Trgovačka, Požeška, Pijaca Banovo brdo, Most na Adi, Sajam, Gazela, Palata pravde, Savski trg, Trg republike, Francuska, Luka Beograd, Dunav stanica, Pančevački most, Železnička stanica Karaburma, Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Gimnazija i Mirijevo.

Stanice na linije 2 biće - Mirijevo, Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Južni bulevar, Makenzijeva, Manjež, Savski trg, Sava centar, Arena, Merkator, Opština Novi Beograd, Aleksandra Dubčeka, Senjski trg, Stadion Zemun, Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Železnička stanica Zemun.

Vesić je dodao da kompanija Ežis radi idejni projekat i za treću liniju metroa, koja još nije potpuno definisana, treba da spoji Voždovac i Novi Beograd.

Zamenik gradonačelnika je naveo da beogradska vlast koja je dobila poverenje građana na izborima 2014. i 2018. godine rešava vekovne probleme grada, poput izgradnje metroa, obilaznice oko grada, rešavanje deponije komunalnog otpada u Vinči, ili fabrike za preradu otpadnih voda.

- Sa svim tim problemima smo se uhvatili u koštac, jer je naš posao da radimo za građane, a ne prodajemo reklamne sekunde, kako su to radili naši prethodnici - rekao je Vesić.

#Goran Vesić

#Metro