AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić dodelio je nagradu Muzeja grada Beograda posthumno našem velikom slikaru Vladimiru Veličkoviću, koju je danas u Skupštini grada u ime porodice primio Miško Ruvudić. Uručenju nagrade za sveukupni doprinos stvaralaštvu na teritoriji Beograda, upriličenom u Starom dvoru povodom Dana Muzeja grada Beograda, prisustvovali su zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda Andrea Radulović, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Vesić je podsetio da je arhitekta Aleksandar Deroko bio poslednji stvaralac u kulturi koji je primio ovu nagradu 1973. godine. Njemu Grad Beograd podiže ove godine spomenik na Topličinom vencu, a kako je rekao, ima simbolike u tome da će ga raditi vajar Zoran Kuzmanović, koji je i autor danas uručene skulpture-nagrade.

– Muzej grada Beograda postoji 117 godina i nikada nije imao svoju kuću, već se nalazi na 14 lokacija. Sa ponosom mogu da najavim da će do kraja godine biti raspisan konkurs za konačnu rekonstrukciju stare zgrade Vojne akademije. Reč je o zgradi koja se nalazi na uglu Resavske i Nemanjine ulice i ima 17 hiljada kvadrata. Grad će sledeće godine početi rekonstrukciju te zgrade, što će koštati oko 20 miliona evra, i tako će na jednom mestu biti sačuvano sedam hiljada godina naše istorije. Trebalo bi da rekonstrukcija traje naredne tri godine – istakao je Vesić.

On je rekao da je posebno srećan što je konačno obnovljena nagrada Muzeja grada Beograda i dodao da, kao što je nagradu te 1973. godine zaslužio Aleksandar Deroko, tako je i danas zaslužuje Vladimir Veličković.

Foto: Beograd.rs

– Vladimir Veličković je verovatno najznačajniji predstavnik naše likovne scene u drugoj polovini 20. veka, ali i čitavog regiona. Sve i da nije naslikao nijednu sliku, sama činjenica da je iz Fonda Vladimira Veličkovića stipendirano mnogo naših studenata, koji su imali priliku da rade u Parizu i da ih vide u Evropi, dovoljna je da on zasluži ovu nagradu. Posle njega će ostati baš ti mladi ljudi kojima je svojim ugledom, autoritetom i finansijskom podrškom omogućio da se u svetu probiju i da se sazna više o srpskoj kulturi i umetnosti. Zato je ova nagrada najmanje što ovaj grad i ova država mogu da učine kako bi se sačuvalo sećanje na Vladimira Veličkovića – rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je naglasio da je simbolički veoma važno da Veličković prvi posthumno dobije ovu nagradu, kao i to da se ona ubuduće dodeljuje svake godine.

– Trebalo bi da ova nagrada u budućnosti postane najprestižnija gradska nagrada u oblasti kulture i siguran sam da bi Vladimir Veličković, koji je bio uključen u projekte Muzeja grada Beograda, bio zadovoljan njihovom realizacijom – istakao je Goran Vesić.

Foto: Beograd.rs

Miško Ruvudić istakao je da svi građani Beograda treba da imaju zahvalnost prema ovoj inicijativi i ujedinjavanju svih aktivnosti Muzeja na jednom mestu.

– To je posao koji decenijama unazad nije bio realizovan. Naša porodica danas oseća veliku zahvalnost što je baš Vladimir, koji nažalost nije više među živima, onaj čiji je rad i uticaj na kulturu u Srbiji i Beogradu prepoznat i koji je u revitalizaciji ove nagrade njen prvi laureat – kazao je Ruvudić.

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković je naglasila da ova nagrada nije samo nagrada gradskog muzeja, već predstavlja priznanje za sveukupni doprinos stvaralaštvu na teritoriji Beograda.

Foto: Beograd.rs

– Hvala vam na ovoj podršci i izuzetno sam zahvalna umetniku koji je donirao nagradu. Skulptura Zorana Kuzmanovića biće vredan artefakt u kolekciji porodice Veličković – istakla je Jelena Medaković.

Muzej grada Beograda osnovan je 1903. godine kao opštinski muzej, a posle Drugog svetskog rata dobija današnji naziv. Fond i zbirke čini više od 140 hiljada primeraka duge i bogate istorije Beograda. Muzej ima arheološko, istorijsko i umetničko odeljenje, podeljeno u 25 odseka sa 23 legata.

#Beograd

#Goran Vesić