AKTUELNO

Gradsko veće grada Beograda donelo je juče odluku da pozorište KPGT Ljubiše Ristića postane gradska ustanova kulture, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je za Tanjug naveo da tu odluku treba da potvrde odbornici Skupštine grada na sednici koja će biti održana u petak, 12. marta, i dodao da nema nikakvu dilemu da će to tako biti.

Naveo je da je KPGT možda i najveći pozorišni brend koji imamo iz stare Jugoslavije, kao i da je Ljubiša Ristić naš najveći pozorišni reditelj u 20. veku i neko ko je ostavio veoma dubok trag, kada je u pitanju pozorišna umetnost.

Bilo je vreme da Grad preuzme ovo pozorište i to smo uradili u dogovoru sa Ljubišom Ristićem koji će biti direktor tog pozorišta. Na taj način ćemo stati iza jednog alternativnog pozorišta jer je dobro da grad, osim klasičnih pozorišta, ima i jednu svoju alternativnu scenu - rekao je Vesić.

Istakao je da će Grad obezbediti plate za zaposlene u toj ustanovi, kao i novac za program, odnosno organizaciju predstava.

Foto: TV Pink Printscreen

Ovo će biti drugo naše pozorište, posle teatra 'Vuk' koje neće imati zaposlene glumce već će ih anagažovati po predstavama, ali u svakom slučaju Grad Beograd je na ovaj način stao iza pozoristsa KPGT. Mi smo to pozorište pomagali prethodnih godina, ali na ovaj način KPGT je za budućnost sačuvan - rekao je Vesić.

Dodao je da će to biti pozorište koje će negovati malo drugačiju pozorišnu umetnos, na alternativniji način, i gde će mnogi mladi glumci imati priliku da se oprobaju.

Vesić je rekao da će ove godine početi rekonstrukcija pozorišta "Dadov", kao i da se završavaju tehničke stvari kako bi počela i rekonstrukcija teatra "Bojan Stupica".

Radimo i na letnjoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta koje će biti stavljeno u funkciju već u maju. Grad je već obezbedio novac i srećan sam što ćemo dobiti jednu letnju scenu jer, kako stoje stvari sa epidemijom korona virusa, očigledno je da će se predstave prvo odigravati na otvorenom što znači da će Beogradsko dramsko pozorište moći tokom celog leta da radi - rekao je Vesić.