AKTUELNO

Sa današnjim povećanjem od 6,3 procenta budžet Grada Beograda sa budžetima gradskih opština iznosi 1,127 milijardi evra, rekao je zamenik gradonačlenika Goran Vesić.

On je za Studio B izjavio da današnje povećanje kroz rebalans iznosi 68 miliona evra, prenosi Beoinfo.

-Budžet grada biće povećan za 5,3 odsto ili za šest milijardi dinara, a budžeti gradskih opština biće veći za čak 16,3 ili za 1,85 milijardi dinara. Fiskalni deficit je projektovan u iznosu od 8,8 milijardi dinara, što čini 8,84 odsto ukupnih prihoda planiranih za 2021. godinu i potpuno je pokriven prenetim neutrošenim sredstvima iz ranijih godina - rekao je on.

Dodao je da će Beograd i ove godine vratiti skoro 45 miliona evra od dugova koje je ostavila vlast koja je Beogradom vladala do 2013. godine.

-Rebalansom budžeta odvojili smo 250 miliona dinara za uređenje više od sto fasada u kulturno-istorijskim celinama na teritoriji Beograda, zatim 360 miliona dinara kako bi započeli zamenu ekološki neprihvatljivih, energetski neefikasnih i tehnološki dotrajalih svetiljki u prigradskim opštinama - istakao je Vesić.

Dodao je da su obezbeđena sredstava i da Grad kupi sto zglobnih autobusa sa pogonom na prirodni gas, zatim 100 miliona dinara da se kupe nove cisterne za pranje grada, 50 miliona dinara za čišćenje grafita i 95 miliona dinara za nabavku mernih stanica sa programskim rešenjem za proračunavanje kvaliteta vazduha i predikciju zagađenja.

Vesić je naveo da je 225,5 miliona dinara planirano za finansiranje izrade geotehničkog elaborata za drugu liniju i drugu fazu prve linije beogradskog metroa i usluge izrade studija, 200 miliona dinara za uređenje Ugrinovačkog puta i 120 miliona dinara za nabavku i ugradnju automatskih potapajućih stubića sa pratećom opremom.

On je naglasio da je obezbeđeno i 700 miliona dinara za rekonstrukciju objekta Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici, 70 miliona dinara za rekonstrukciju objekta Legata Mome Kapora u Karađorđevom parku, 18 miliona dinara za izgradnju letnje scene Beogradskog dramskog pozorišta, 20 miliona dinara za novo gradsko pozorište KPGT, a Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda dobio je 50 miliona dinara.

Za besplatne škole sporta, istakao je zamenik gradonačelnika, dodatno je obezbeđen 61 milion dinara, a za rekonstrukciju Pionirskog grada još 23,7 miliona dinara.

-Ovim rebalansom odvojili smo i 400 miliona dinara za finansiranje nabavke tablet računara i elektronskih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola - zaključio je on.

#Budžet

#Goran Vesić