AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić čestitao je svim građanima dane Beograda podsetivši da se oni slave između 16. i 19. aprila i dodao da je 16. aprila 876. godine prvi put pomenuto ime grada kao Beograda u pismu pape Jovana Osmog.

- Ali Riza-paša 19. aprila 1867. godine predao je ključeve grada Beograda knezu Mihajlu Obrenoviću, tako da je Beograd ponovo postao srpski grad – ispričao je Vesić za Pink i dodao:

- Spajajući ta dva datuma slavimo dane grada i tada se dešavaju mnoge aktivnosti. Najvažnija je danas kada će dobitnici nagrada Grada Beograda prvi put dobiti nagradu despot Stefan Lazarević.

Kako naglašava, despot Stefan Lazarević je jedan od najznačajnjih vladara u Srbiji jer je početkom 15. veka proglasio Beograd glavnim gradom.

Foto: TV Pink Printscreen

AKCIJA ČIŠĆENJA BEOGRADA

Vesić je rekao da se spovodi i akcija čišćenja grada i da je ovih dana očišćeno više od 40 deponija.

- Čistimo grafite, a jedna od akcija je uređenje podzemnih prolaza, koji su izgrađeni 80-ih godina prošlog veka, a koji su u međuvremenu propali, niko ih nije održavao - rekao je Vesić.

Naveo je da je prošle godine urađena koncesija, da je nađena kompanija koja je dobila mogućnost da se reklamira u podzemnim prolazima, a koja je zauzvrat dobila obavezu da o svom trošku uredi sve podzemne prolaze.

Vesić je rekao da će kompanija urediti sve podzemne prolaze, zameniti sve pokretne stepenice, staviti nove rampe za osobe sa invaliditetom, očistiti i održavati podzemne prolaze, a biće postavljeno i obezbeđenje, kao i sigurnosne kamere u svim podzemnim prolazima.

Vesić je rekao da je već uređen podzemni prolaz u Jurija Gagarina, a da je završen i podzemni prolaz na Ušću, koji je bio u jako lošem stanju s obzirom na to da je često plavio.

- Sad radimo podzemni prolaz kod Sajma koji je takođe u lošem stanju, jer svaki put kad je veća kiša, ovde su se plavili objekti - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je rekao da će nakon toga biti uređena dva podzemna prolaza na Terazijama i da će biti zamenjenje nastrešnice na ulazu.

#Goran Vesić