AKTUELNO

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić, potvrdio je vest da je Beograd dobitnik ovogodišnje „SUMP“ nagrade, priznanja koje dobija grad sa najboljim Planom održive urbane mobilnosti, a dodeljuje ga Evropska komisija.

Stojčić je podsetio da je žiri Evropske komisije ranije ove godine nominovao Beograd za finale „SUMP“ nagrade, zajedno sa španskim gradom Bilbaom i francuskim Grenoblom.

– „SUMP“ nagrada pokrenuta je 2012. godine, sa ciljem podsticanja usvajanja Planova održive urbane mobilnosti od strane lokalnih vlasti širom Evrope. Beograd je u prethodnim godinama uradio mnogo toga kako bi olakšao pristup važnim delovima grada, povećao bezbednost učesnika u saobraćaju, ali i izmenio saobraćajne prioritete i prednost dao pešacima i biciklistima. Takođe, vodilo se računa o smanjenju emisije štetnih gasova i boljoj energetskoj efikasnosti, uz proširenje pešačkih zona – rekao je Stojčić.

Foto: Beograd.rs

Dosadašnji dobitnici ove lepe nagrade bili gradovi: Brisel (Belgija), Mančester (Velika Britanija), Turda (Rumunija), Malme (Švedska), Bremen (Nemačka), Rivas-Vasijamadrid (Španija), Aberdin (Velika Britanija).

#Marko Stojčić