AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić održao je danas sastanak sa predstavnicima francuske kompanije "Alstom" o beogradskom metrou i najavio da će sredinom juna, kada bude pušten u rad novi gradski sajt, biti stavljena na glasanje četiri dizajna kompozicije metroa kako bi građani mogli da glasaju o izgledu beogradskog metroa.

Vesić je novinarima posle sastanka rekao da će, kao što je i najavljeno, početkom novembra, posle 50 godina od kada je prvi put najavljen, početi izgradnja metroa.

Podsetio je da je francuska kompanija "Alstom" deo projekta beogradskog metroa koja će, dodao je, isporučiti vagone, odnosno kompozicije za izgradnju metroa.

"Razgovarali smo o tome kada ćemo potpisati ugovor sa njima. Sredinom juna, čim bude pušten u rad novi veb sajt grada, stavićemo na glasanje četiri dizajna kompozicije koje su predložili kako bi građani i građanke Beograda imali dva meseca da glasaju o izgledu metroa u Beogradu", rekao je Vesić.

Najavio je da će, kada bude završeno glasanje, biti organizovan "show room" na Trgu republike gde će, dodao je, svi koji žele moći da vide sve linije metroa, kako će izgledati metro stanice, ali i unutrašnjost metroa.

Foto: Beograd.rs

"Na taj način želimo maksimalno da uključimo građane u odlučivanje o tome kako će izgledati metro jer ga gradimo jednom u istoriji. Uspeli smo da stvorimo sve preduslove da počne da se gradi, ali građani treba da učestvuju u tome jer ga pravimo jednom i zauvek", istakao je Vesić.

Ocenio je da je današnji sastanak bio dobar i dodao da se redovno održavaju sastanci i sa francuskom kompanijom "Ežis" koja radi projektovanje metroa, kao i sa kineskom kompanijom "Pauer Čajna".

Naveo je da pojedini stalno pričaju da neće početi gradnja metroa i dodao da to govore oni koji ništa nisu uradili da se metro izgradi.

Foto: Beograd.rs

"U maju će biti usvojen zakon o metrou, a na Trgu republike već smo počeli da radimo istražne geološke bušotine kojima se utvrđuje kvalitet zemlje da bi na osnovu toga mogla da se izradi krtica koja će raditi metro. 90 odsto tih bušotina je već završeno, a sada se rade i u samom centru grada. Radimo registar rizika na trasama metroa što znači da snimamo svaki objekat koji će biti na trasi metroa", rekao je Vesić.

Dodao je da objekte koji su pod zaštitom snima Zavod za zaštitu spomenika i kulture, a one koji nisu Zavod za veštačenje kako bi se tačno znalo u kakvom su stanju jer, dodao je, od toga zavisi koja će se tehnologija koristiti prilikom izgradnje metroa da bi se zaštitili svi objekti.

Vesić je ponovio da izgradnja metroa počinje u novembru i dodao da će prva linija biti završena 2028. godine, a druga 2030. godine.

"Beograd će konačno dobiti metro na koji čekamo od 1971. godine", zaključio je zamenik gradonačelnika.

#Goran Vesić

#Metro