AKTUELNO

Danas je u Beogradu pređen broj od 50 odsto vakcinisanih, što je velika pobeda rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i najavio da će od ponedeljka zatražiti da ugostiteljski objekti produže radno vreme a da se od 21. juna dozvoli i organizacija koncerata, kongresa, seminara, svadbi.

Na vakcinalnom punktu na Beogradskom sajmu, Vesić je zahvalio Beograđanima na rezultatu u vakcinaciji.

"To znači da su svaka druga Beograđanka i svaki drugi Beograđanin zaštićeni, odnosno vakcinisani. Sada smo na oko 696.000 vakcinisanih građana Beograda, što znači da ćemo tokom dana, najkasnije sutra izaći na 700.000 vakcinisanih", rekao je Vesić.

Dodao je da je revakcinisanih oko 591.000 i izneo očekivanje da će tokom sutrašnjeg dana broj revakcinisanih preći 600.000.

"To je velika pobeda Beograda, zahvalan sam Beograđankama i Beograđanima zato što su se pokazali odgovornim. Najbolji su u Srbiji", rekao je Vesić.

Naveo je da je devet gradskih opština prešlo procenat od 50 odsto vakcinisanih, Stari grad, Savski venac, Vračar, Novi Beograd, Rakovica, Voždovac, Čukarica i Zemun.

"To su opštine koje su dale najveći doprinos kako bi Beograd bio preko 50 odsto vakcinisanih", rekao je Vesić.

On je najavio da će zatražiti da posle ovog uspeha u vakcinaciji krizni štab ublaži mere za Beograd.

"Od ponedeljka ću tražiti da se u Beogradu radno vreme kafića i restorana sa 22 sata pomeri na 24 sata, odnosno na jedan (posle ponoći), jer mislim da se sa 50 zaraženih dnevno u Beogradu situacija stabilizovala. Tražiću da se u Beogradu od 21. juna organizuju događaji koji su predviđeni protokolima kao što su kongresi, seminari, svadbe, koncerti, festivali, naravno, uz poštovanje svih epidemiloških mera koje je propisao Gradski zavod za javno zdravlje", rekao je Vesić.

Ocenio je da su građani Beograda pokazali da su odgovorni kada je u pitanju vakcinacija i dodao da mogu da budu odgovorni i kada je i organizacija javnih događaja u pitanju.

"Želimo da se ubrzano vraćamo normalnom životu", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Na pitanje hoće li popuštanje mera biti tema razgovora i današnjih skupova u Beogradu, on je rekao da neće.

"Ako mislite na naše stranačke sastanke, neće, jer mi na njima pričamo o politici. Takve odluke se ne donose na takvim sastancima, nego se donose na Kriznom štabu i u Vladi Srbije", rekao je Vesić.

Vesić je ocenio da je cilj da u Beogradu bude 50 posto vakcinisanih koji je postavljen za 31. maja ostvaren dva dana ranije.

"Naš konačni cilj je 750.000 vakcinisanih Beograđana do kraja juna, a siguran sam da ćemo do sredine juna taj procenat preći. I da ćemo ponovo pokazati da smo najbolji", rekao je Vesić.

Direktor punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu Zoran Bekić rekao je da će i cilj 50 posto imunizovanih u Srbiji biti postignut do kraja juna.

"Vidimo koji su efekti, daleko je manji broj inficiranih, život se vraća na ulice, škole i preduzeća. Ljudi žive mnogo lakše i rasterećenije", rekao je doktor Bekić.

Dodao je da je do sada imunizovan najveći broj osoba u sedmoj i osmoj deceniji života, gde su procenti od 70 do 88 posto.

"Sada je kampanja za mlade i zbog toga se vakciniše u mestima masovnih okupljanja mladih, kao što su tržni centri. Već smo postigli sjajne rezultat, jer je prosečna dob u tržnom centru Ušće gde je imunizovano više od 9.000 osoba, prosek 42 godine, a prosek u Srbiji je 58 godina", rekao je Bekić.

Ocenio je da se u tržnim centrima mnogo više imunizuju mladi, te da je do sada taj broj u Srbiji 13 posto.

"Siguran sam da možemo imati poverenje u našu mladost i od njih sada očekujemo sjajne rezultate", rekao je Bekić.

Podsetio je da virus cirkuliše u populaciji i opstaće dok ne bude izbrisan u svim starosnim grupama.

#Beograd

#Goran Vesić

#vakcinacija