AKTUELNO

Nastavni kolektiv Osnovne škole „Nikola Tesla“ iz Vinče danas je na prostoru arheološkog lokaliteta Belo brdo u Vinči obeležio jubilej, pet decenija ujedinjenja mesnih škola Vinče, Leštana, Ritopeka, Boleča i Kaluđerice u matičnu školu u Vinči.

Tim povodom, domaćin je oranizovao kulturno umetnički program sa nastupima učenika OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke i uz obilazak lokaliteta i muzeja nalazišta Belo brdo uz pratnju kustosa Slobodana Jankovića.

Foto: Foto/gogrocka

Gost jubileja je bio prvi potpredsednik Vlade Srbije i Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, koji se obratio prisutnima čestitavši im veliki jubilej i osvrnuvši se na proteklu školsku godinu koja je bila izazovna zbog specifičnih uslova školovanja izazvanih pandemijom a koju je Ministarstvo uspešno sprovelo.

Foto: Foto/gogrocka

Predsednik opštine Dragan Pantelić istakao je kako je najveća škola u Srbiji i na Balkanu velika odgovornost i obaveza, ali i veliki ponos jer je odraz pozitivnog prirodnog priraštaja kojime opština Grocka može da se ponosi. Osvrnuo se i na prošlogodišnja ulaganja lokalne samouprave u objekte OŠ „Nikola Tesla“ u iznosu od preko 5 miliona dinara.

Foto: Foto/gogrocka

Pomoćnik gradskog sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu Bojan Vujković najavio je temeljnu rekonstrukciju objekta matične škole u Vinči kojoj predhodi izrada projekta i ozakonjenje a ti procesi su u toku.

Foto: Foto/gogrocka

Jelena Medaković, direktorka Muzeja Grada Beograda koji upravlja prostorom nalazišta obavestila je prisutne da je arheološki lokalitet Belo brdo Vlada Srbije proglasila kapitalnim projektom što znači da će konačno dobiti tretman kakav zaslužuje, zaštitu, istraživanje, konzervaciju i adekvatnu prezentaciju.

Foto: Foto/gogrocka

Direktor škole, Dragoljub Gačić pozdravio je prisutne i predstavio veliku školsku Monografiju izrađenu povodom ovog jubileja. Nakon direktora prisutnima su se obratili učesnici u izradi Monografije, nekadašnji i današnji učitelji i učiteljice, prethodni direktor škole i bivši učenici a prisutni su zatim pogledali i kratak dokumentarni film o izradi Monografije.

#Grocka