AKTUELNO

Budžet Grada Beograda, koji će danas biti usvojen na sednici Skupštine grada, biće najveći u novijoj istoriji grada i iznosi 1.219.311.869 evra, odnosno 143.355.471.970 dinara, izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Prema njegovim rečima, ovaj budžet je veći od onoga sa kojim je raspolagao Beograd pre epidemije virusa korona, a koji je iznosio 1.205 milijardi evra.

– Rebalansom budžeta, koji danas usvajamo, planiran je kapitalni budžet u visini od 27.747.279.332 dinara i uvećan je za 7,8 milijardi dinara. Kapitalni budžet čini 21,36 odsto budžeta. Za otplatu glavnica i kamata starih kredita koje smo nasledili predviđeno je 40.021.151 evro. Dug Grada Beograda poslednjeg dana ove godine, 31. decembra 2021. godine, iznosiće 281.692.626 evra. Da podsetim, dug Grada Beograda 2013. godine, pre samo osam godina, iznosio je 1,2 milijarde evra i sada je više od četiri puta smanjen – rekao je Vesić.

Odbornici Skupštine Grada Beograda danas će glasati da se budžet za urbanizam i prostorno planiranje uveća za 82 odsto i da iznosi 8,1 milijardu dinara.

– Od toga je 2,1 milijarda namenjena kupovini zemlje na Makiškom polju, gde u novembru ove godine počinje izgradnja metroa, kao i za izgradnju saobraćajnih površina, pratećih infrastrukturnih i drugih javnih objekata za potrebe metro sistema grada, zatim 380 miliona dinara za potrebe izgradnje kompleksa nove autobuske i železničke stanice na Novom Beogradu, dodatnih 125 miliona dinara na već odvojenih 250 miliona za uređenje fasada u našem gradu, kao i skoro 672 miliona dinara za kupovinu građevinskog zemljišta za druge infrastrukturne projekte. U programu komunalne delatnosti od danas će biti izdvojena dodatna sredstva za održavanje čistoće na javnim površinama, za izgradnju regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac i za zamenu svetiljki u prigradskim opštinama. U delu organizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture izdvojeno je novih 3,84 milijarde dinara. Najviše sredstava, 2,7 milijardi dinara izdvaja se za pribavljanje zemljišta, izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji saobraćajnica i komunalne infrastrukture neophodne za funkcionisanje fabrike vakcina u Zemunu. Za rekonstrukciju ulica izdvaja se dodatnih 200 miliona dinara a za funkcionisanje javnog prevoza nova milijarda dinara – poručio je zamenik gradonačelnika Vesić.

On je dodao da je za nastavak izgradnje vrtića izdvojeno novih 243 miliona dinara, za subvencije roditeljima čija deca idu u privatne vrtiće izdvaja se dodatnih 754 miliona dinara, na opremanje novih i renoviranih objekata vrtića i škola dodatnih 211 miliona dinara, a za nabavku besplatnih tableta za 67 hiljada beogradskih đaka koji idu od 1. do 4. razreda i 6,5 hiljada laptopova za potrebe učitelja i nastavnika izdvaja se 1,3 milijarde dinara.

Vesić je rekao da Beograd izdvaja za kulturu 5,7 milijardi dinara, što iznosi 4 odsto budžeta, i predstavlja veće izdvajanje nego u mnogim evropskim državama.

– U ovaj budžet ne računamo investicije u kulturu kao što su izgradnja Muzeja grada, koja počinje na jesen, rekonstrukcija Pozorišta „Boško Buha”, preuređenje Paviljona „Cvijeta Zuzorić”, obnova Pozorišta „Dadov”, izgradnja zadužbine Mome Kapora i nove gradske galerije na Kosančićevom vencu, kao i rekonstrukcija kapije Karla Šestog i Zindan kapije na Kalemegdanu – poručio je Vesić.

Vesić je najavio da će od danas sahranjivanje kućnih ljubimaca biti komunalna usluga, čime se stvara mogućnost da od septembra proradi groblje kućnih ljubimaca koje treba da se gradi na Bežanijskoj. Takođe, napomenuo je i to da se uvodi komunalna usluga „smart siti”.

On je rekao da će danas odbornici Skupštine Grada Beograda glasati za program subvencija od po pet hiljada dinara za dve hiljade naših ljudi koji budu kupovali bicikle domaće proizvodnje. Konkurs će biti raspisan u julu.

Autor:

#Beograd

#Budžet

#Goran Vesić