AKTUELNO

Ovogodišnja Spasovdanska litija krenula je večeras od 19 časova nešto izmenjenom rutom u odnosu na ranija izdanja, od Vaznesenjske crkve do Hrama Svetog Save.

Uz oglašavanje zvona u svim gradskim crkvama iz Ulice admirala Geprata ispred Vaznesenjske crkve počela je litija povodom obeležavanja slave Grada Beograda, a po prvi put je predvodi patrijarh Porfirije

Ulica Kneza Miloša, kao i ulice u blizini crkve pune su ljudi, koji su došli da zajedno sa gradskim i crkvenim ocima proslave krsnu slavu grada.

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

U litiji učestvuju gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar u Vladi Srbije Nenad Popović, sveštenici, članovi beogradskih crkvenih horova, predstavnici različitih gradskih službi i veliki broj građana. Mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića nose se kroz litiju, kao i izvorni barjak Grada Beograda.  Na Trgu Slavija puštena je srpska himna "Bože pravde".

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

20:00 - Bogosluženje u Hramu Svetog Save

U toku je bogosluženje u Hramu Svetog Save, kojem prisustvuje ogroman broj Beograđana i gostiju prestonice.

19:17 - Patrijarh Porfirije predvodi litiju

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

Upravo prolazi patrijarh, a veliki broj građana stoji niz ulicu kako bi ga videli. Iza njega su gradski čelnici.

19:08 - Stvorila se i kolona ljudi u ulici Kralja Milana

Foto: E-Stock/Miloš Rafailović

U tom periodu, od 19 do 20 časova, za saobraćaj su zatvorene sledeće ulice:

- Admirala Geprata – Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana)

- Ulica kralja Milana (zaustavljanje od pet do deset minuta na Trgu Slavija)

- Bulevar oslobođenja do Hrama Svetog Save

Foto: TV Pink Printscreen

Vaznesenje Gospodnje jedan je od najvećih hrišćanskih praznika, koji je početkom 15. veka, despot Stefan Lazarević učinio gradskom slavom. Tada je Beograd i prvi put postao prestonica Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

Danas će centralnim ulicama proći mošti despota čija je vladavina Beogradom ostavila neizbrisiv trag. Koje će sve svetinje građani moći da celivaju, i kojim relikvijama da se dive, saznajte tokom našeg uživo uključenja.