AKTUELNO

Buka je pojava koja svakodnevno muči ljude i jedan od uzroka oštećenja zdravlja, naročito kod građana koji žive u gusto naseljenim gradovima.

Grad Beograd je prepoznao ovaj problem i doneo predlog za Nacrt zakona o buci, za koji javna rasprava traje do 23. juna, a nakon toga će zakon biti usvojen u Vladi i upućen Skupštini, a stupiće na snagu već na jesen, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Komunalna milicija će meračima buke na licu mesta meriti buku i ukoliko se utvrdi da je nivo buke viši od dozvoljenog, prvo će upozoriti i zatražiti da se buka prekine. Ukoliko se nastavi s tim, komunalni milicajac će moći na licu mesta da naplati mandatnu kaznu od 150.000 dinara. Takođe, moći će da zatvore objekat privremeno ili na duži vremenski period, ili da oduzmu sredstvo sa kog se emituje buka - objasnio je Vesić i dodao da je već razgovarano sa zvaničnicima Ljubljane, Beča i još nekoliko gradova koji imaju merače buke. On navodi da je prošle godine Sekretarijat za životnu sredinu uradio akustično zoniranje Beograda i da su utvrđeni izvori buke u prestonici:

Buka ne dolazi samo iz ugostiteljskih objekata već i sa auto-puteva, iz firmi... Zakonom ćemo moći da kažnjavamo ne samo ugostitelje već i druge koji emituju buku. Ako "Putevi Srbije", koji upravljaju auto-putevima, ne postave zaštitne ograde, dobiće kaznu. Firma koja emituje buku će takođe biti kažnjena.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Vesić je najavio i da ćemo do kraja godine imati iste propise za paru i miris, a to znači da ne može da se otvore ugostiteljski objekti u stambenoj zgradi koji nemaju odvode za miris i paru:

- Već na sledećoj sednici Skupštine ćemo u stambenim zgradama zabraniti ćumur, te vrste kuhinja, drvo, ugalj i takve ugostiteljske objekte. Već smo zabranili da fast fud restorani mogu da rade 24 sata u stambenim zgradama, a sada ćemo se na isti način pozabaviti parom i mirisima.

Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, rekla je da će tokom javne rasprave stići sve sugestije i kvalitetni predlozi kako bi se unapredio tekst zakona pre usvajanja:

- Na predlog Grada Beograda, u Nacrt zakona uneta su i dva člana koja se odnose na merenje buke iz ugostiteljskih objekata, a u skladu s predlogom, ta nadležnost će biti poverena i komunalnoj miliciji u lokalnim samoupravama.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zahvaljujem Gradu Beogradu što je dao kvalitetne inicijative, koje smo naravno uvažili. To će značiti i za druge velike gradove u Srbiji koji imaju slične probleme, naročito za centralna gradska jezgra, gde je problem buke najizraženiji. Efikasnije rešavanje problema buke doprineće kvalitetnijem životu naših građana.

Za 10 godina izgubili smo 15 miliona evra od splavova

Vesić kaže da je usvojen plan postavljanja splavova na plutajućim vodotokovima Save i Dunava: - Od 2011. godine ugostitelji ne plaćaju ni dinara gradu, a mi smo do 2011. imali 170 miliona dinara prihoda od splavova. Za deset godina smo izgubili 15 miliona evra, što je vrednost za sedam novih vrtića. Počećemo da naplaćujemo, oni će dobiti legalne priključke za vodu i struju, a određene su im obaveze kada je u pitanju zaštita od buke, koje će potpisati Građevinski i Mašinski fakultet. Moraće da postave zaštitu od buke da ne bi maltretirali ljude koji žive s druge strane reke.

#Goran Vesić

#Irena Vujović