AKTUELNO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je jutros da je vodosistem u Beogradu stabilan, da su svi rezervoari očuvani i da nigde nisu potpuno ispažnjeni.

On je zahvalio radnicima JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” koji su, kako je naveo, uspeli u ovakvim uslovima da održe vodosistem.

"I dalje su ekstremno visoke temperature i prava su elementarna nepogoda. Grad se prilagođava da funkcioniše kao i u svakoj elementarnoj nepogodi. Mi smo se za ovo pripremili jer su visoke temperature bile najavljene. Havarije se dešavaju na drugim sistemima i jasno je da su ti sistemi vrlo kritični", rekao je Vesić.

"Mi proizvodimo 6.600 litara vode u sekundi, što je mnogo više od projektovanog kapaciteta koji je oko 6.000 litara", naveo je Vesić i dodao da se proizvodi oko deset procenata više nego što je projektovana fabrika Makiš.

"Kada završimo rekonstrukciju jezera sledeće godine imaćemo novih 1.000 litara i ubrzano ulazimo u projektovanje fabrike za preradu pijaće vode Makiš tri, koja bi trebalo da donese novih 5.000 litara u sekundi, čime bismo Beograd obezbedili vodom u narednih dvadeset do trideset godina", istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, juče je na terenu bilo 30 ekipa i kažnjena su 23 korisnika zbog nenamenskog trošenja vode.

"Zalivaju se bašte, peru ulice, neki imaju svoje bazene, a potom neko nema dovoljan pritisak ili nema vodu. Najviše inspekcije je u podavalskim selima, Grockoj, Barajevu, Obrenovcu. Jutros sam u vodovodu imao operativni sastanak i danas ćemo hitno poslati cisternu u Vrčin, a pomažemo koliko možemo gročanskom vodovodu da se izbori sa ovom situacijom. Suštinski, pravo rešenje za Vrčin će biti kada u martu sledeće godine priklučimo Vrčin i Grocku na regionalni vodovod Makiš - Mladenovac", rekao je Vesić.

U međuvremenu radi se, kaže, i vodovod u Ritopeku, koji će u novembru biti završen i najveći deo Ritopeka će biti priključen na gradsku vodu.

"Tako da građani Vrčina sledeće godine neće imati ovakve probleme jer će biti priključeni na gradski vodovod", pojasnio je Vesić.

Kako je rekao, osim kažnjavanja moramo da nađemo rešenje za to da ne mogu da se zalivaju bašte i da se troše enormne količine vode, te se razmišlja o uvođenju blok tarifa.

"Mislim da smo špic prošli, uspeli smo da sačuvamo stabilnost našeg sistema i većina građana u svakom trenutku ima vodu", naveo je zamenik gradonačelnika.

Bilo je, kako kaže, i nekoliko incidentnih situacija, bio je problem sa mladenovačkim vodovodom, a te situacije se rešavaju na terenu.

"Molim građane za strpljenje i kada budemo uradili Makiš tri i nastavili sa širenjem vodovodne mreže većina građana Beograda više neće imati ovakve probleme, ali ćemo naći rešenje kao što je i u mnogim evropskim zemljama da se zna koliko se troši vode po čoveku, kolika je uobičajena potrošnja, a za zalivanje i druge stvari plaćaće se voda skuplje", zaključio je Vesić.

#Goran Vesić