AKTUELNO

Grad Beograd će u julu raspisati tender za prvih 2.000 subvencije za bicikle, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"Želimo da stimulišemo domaću proizvodnju, ali ćemo taj program dodatno i proširiti. Na jesen raspisujemo tender i za javne bicikle, za 150 stanica sa po 10 bicikala, a državi smo predložili i neke izmene zakona kako bi se stimulisao biciklistički saobraćaj", rekao je Vesić.

Dodao je da se nadležni trude se da biciklistički i pešački saobraćaj dobiju prednost u odnosu na automobilski.

Prema njegovim rečima, tu će nam mnogo pomoći i metro koji će nam omogućiti da budemo mnogo oštriji u merama.

Vestić je podsetio da je 2012. godine oko 17.000 dece čekalo na mesto u vrtiću, a danas oko 1.000.

"U međuvremenu smo izjednačili decu koja idu u privatne vrtiće, Grad je obezbedio subvencije za njih, što ranije nije bio slučaj, sa druge strane gradimo vrtiće. Grad trenutno završava ili gradi osam vrtića", rekao je on.

Vrtić u Miloja Zakića na Čukarici će biti gotov u septembru, vrtić u Patrijarha Pavla je završen, u Novogradskoj je pri kraju, dva na Novom Beogradu počinju da se grade, u Kursulinoj se završava za mesec-dva, a jedan u Surčinu je već završen, rekao je on.

Raspisujemo tendere i do kraja godine počinjemo da gradimo vrtiće u Braće Jerković, Mirijevu, Borči, Miljakovcu 3, Mladenovcu, Sremčici, i Stepojevcu.

U narednim mesecima biće raspisan tender za izgradnju još 10 vrtića u narednoj godini i sa tih 25 vrtića u Beogradu više neće biti dece na listi čekanja, rekao je Vesić.

Govoreći o gradskom saobraćaju, Vesić je podsetio da je juče raspisan tender za kupovinu novih sto zglobnih autobusa.

"Radi se o autobusima na gas jer smo prošle godine doneli odluku da nijedno vozilo ne sme da bude na dizel već to moraju biti ekološki prihvatlhiva vozila", rekao je on.

Svake godine u narednih pet godina kupovaćemo po sto vozila na gas, u međuvremenu širimo tramvajsku mrežu sa novih 50 kilometara, krenućemo i u obnovu tramvaja, a u novembru počinjemo da gradimo metro.

Prva linija proradiće 2028. godine, a druga 2030. godine, rekao je Vesić i dodao da 2030. godine nijedno vozilo u gradskom prevozu neće više biti na dizel već će sva biti ekološki prihvatljiva.

#Goran Vesić